Krönika: Kostym på jobbet – tragikomiskt eller det enda rätta?

Stil: Vuxen och välklädd – om manlig elegans  Del 5

På bank eller advokatbyrå är det tradition att ha kostym som arbetsplagg. Bär du ofta kostym och vill ta ut svängarna lite så gör gärna det med ditt slipsval, som gentlemannen här. Foto: Shutterstock


Denna serie tar med glimten i ögat sikte på att undersöka den manliga elegansen och dess många aspekter. I denna del tittar vi på kostymen som uniform på jobbet i det moderna samhället och vilka alternativ som finns.

Som rubriken uppmärksammar är kostymen en debatterad företeelse i det moderna samhället och har en tendens att väcka uppmärksamhet i vissa sammanhang, samtidigt som den är normal i andra. Om man som jag är jurist, jobbar inom bank eller på advokatbyrå så tillhör sannolikt kostymen ett av de vanligaste plaggen som används, både för män och kvinnor. Detta hör samman med traditionen inom dessa yrken, men är även ett sätt att visa samhörighet inom yrkeskåren samt företräda sin arbetsgivare för klienter. Det finns således både tradition och praktiska skäl bakom att vi inom vissa branscher har kostym som klädkod.

Tittar vi istället inom nyare branscher såsom it, media och spelutveckling hör det nog till ovanligheterna att herrarna bär kostym. På sin höjd kan det tänkas att någon medarbetare av det rutinerade slaget känner sig manad att bära kavaj. I dessa branscher förekommer sällan den mängd representation av klienter som i ovan nämnda branscher och klädkoden som utvecklats där är istället av det lediga slaget med fokus på komfort, då bäraren ofta spenderar mången tid framför datorn. Jag har till exempel en gammal vän som arbetade som konsult inom systemutveckling under många år, där han dagligen bar kostym i andan att representera sig själv väl för potentiella klienter. När han sedan valde att ta anställning på ett större svenskt bolag inom musikindustrin så upptäckte han snabbt att han var helt ensam på kontoret med att bära kostym. Mer vanligt var istället att de yngre kollegorna bar luvtröja och jeans. Min vän kände i sammanhanget att han behövde anpassa sig till denna nya klädkod utan att ge avkall på sin känsla för att vara välklädd. Hans val av uniform blev istället en välgjord läderjacka med stickad tröja till mörka jeans.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!