Krav från partier: Utvisa Kinas ambassadör
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Anders Wiklund/TT-arkivbild


Skicka hem Kinas ambassadör, kräver Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Utrikesminister Ann Linde (S) håller inte med. Han behövs för att få information om fallet med den nu fängelsedömde Gui Minhai, och för att framföra kravet på frisläppande, anser hon.

UD hade ingen aning om att rättegången mot Gui Minhai skulle hållas, berättar utrikesminister Ann Linde (S) för TT. Nu arbetar UD intensivt med fallet, ambassaden i Peking jobbar för fullt med att reda ut vad som hänt. Linde säger att Sverige agerat tydligt i ärendet och gjort allt som går att göra i fallet.

– Vi kräver att Gui Minhai ska släppas fri.

Men Kina har inte låtit Sverige ta tillvara sin medborgares rättigheter, förklarar Ann Linde. Det är hon starkt kritisk till.

– Vi har inte fått konsulärt tillträde till vår svenske medborgare. Det kräver vi att få nu.

Kina, som inte erkänner dubbla medborgarskap, påstår att Gui Minhai frivilligt har frånsagt sig sitt svenska medborgarskap. Utrikesdepartementet i Peking hävdar också att svenska diplomater inte kan få tillträde till bokförläggaren på grund av coronavirusets framfart.

Domen, och hela hanteringen från Kinas sida fram till nu, påverkar förstås Sveriges relation med Kina, konstaterar Linde.

Gui Minhai döms till tio års fängelse

Kritisk opposition

Flera ledande politiker har krävt att Sverige ska utvisa Kinas ambassadör, men det är ingen bra idé just nu, tycker utrikesministern. Ambassadören behövs som informationskanal om fallet, anser hon. Linde svarar inte på om ambassadören ska kallas upp till UD.

– Det handlar både om kontakter med ambassadören och via andra vägar.

Moderaternas och Kristdemokraternas ledare, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, är kritiska till regeringens agerande i fallet. Sverige borde ha försökt få mer internationellt stöd i fallet, tycker de.

– Vi vet för lite om vad regeringen har gjort. Det är därför vi har krävt, och fortsätter att kräva, en svensk Gui Minhai-kommission, så att man får alla korten på bordet och går igenom vad regeringen egentligen har gjort i det här fallet under fem års tid, säger Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT-arkivbild

Vill utvisa

Sverigedemokraterna, KD och V går ännu hårdare fram.

– Vi står fast vid vår ståndpunkt att ambassadören bör förklaras persona non grata (utvisas), säger Vänsterpartiets utrikestalesperson Håkan Svenneling (V).

– Att låta honom vara kvar sänder signaler om vilket agerande Sverige accepterar, säger i sin tur Ebba Busch Thor.

Sverigedemokraterna kräver sedan tidigare att den kinesiska ambassadören ska förklaras icke önskvärd i Sverige och skickas hem.

De fyra partierna kräver, liksom regeringen, att Gui Minhai släpps fri, och att Sverige nu får hjälpa sin medborgare konsulärt.

"Sverige måste kräva full insyn och möjlighet att ge Gui Minhai konsulärt stöd”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till TT.

Ebba Bush Thor säger att det är oerhört allvarligt att Sverige förvägrats att granska åtalet.

– Det är ett uppenbart justitiemord och en skenrättegång.

– Sverige måste vara tydligt mot Kina nu och kräva frisläppande, tillgång till läkarvård och konsulärt stöd, säger Vänsterpartiets Håkan Svenneling.
 
(Jenny Rydberg/TT)
(Johanna Cederblad/TT)
(Owe Nilsson/TT)