Dans: Han arbetar för att unga ska få uppleva dansens magi

Mötet:  Sebastian Michanek

Sebastian Michanek är konstnärlig chef på Svenska Balettskolan. Han är i grunden balettdansare och har framträtt framträtt på Europas stora scener. Foto: Svenska Balettskolan


Sebastian Michanek berättar om hur han började dansa och om hans favoritroller på de stora dansscenerna. I dag arbetar han för att ge barn och unga möjlighet att upptäcka scendansen och utveckla sig till dansare.


Det var inte länge sedan som Sebastian Michanek dansade huvudrollerna på några av Europas stora scener. Nu sitter han ledigt sommarklädd i hotellets foajé. Sedan några år är han konstnärlig chef för Svenska Balettskolan i Göteborg och veckopendlar till familjen i Köpenhamn. Han utstrålar en blandning av lugn, entusiasm och nyfikenhet, men det som lyser igenom allra mest är kärleken till dansen, som har följt honom stora delar av hans liv.

– Jag var fysiskt aktiv som barn och provade fotboll, ishockey och andra sporter, men fastnade inte riktigt för något. Så min mamma tänkte att jag skulle få testa något helt annat. Hon dansade själv barndans som liten och såg en annons om att barn kunde söka till Stora Teaterns balettelevskola i Göteborg. Jag sökte och kom in.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!