Kommentar: Staten lägger beslag på välstånd genom inflation och skatter

Ekonomi

Inflation innebär att pengarna minskar i värde. En av orsakerna till att detta inträffar kan vara att centralbanker trycker för stora mängder pengar. Foto: Ozan Koze/AFP via Getty Images


I en intervju med Wall Street Journal medger USA:s finansminister, Janet Yellen, att den rad av stimulansåtgärder som genomförts av den amerikanska administrationen faktiskt bidragit till att skapa inflationsproblemet. – Inflation är en fråga om utbud och efterfrågan, och de stimulansåtgärder som genomfördes inom ramen för ’American rescue plan’ ökade faktiskt efterfrågan, sade Janet Yellen.

Sedan fortsatte hon naturligtvis med att säga att åtgärderna var lämpliga på grund av ekonomins kollaps och för att regeringarna försökte förhindra en lågkonjunktur.

Det här påminner oss om några av problemen med oproportionerlig statlig intervention och de negativa konsekvenserna det innebär för medelklassen. USA:s regering genomförde orimliga nedstängningar för att minska covid-19-spridningen. Länder som hade strikt testning, såsom Sydkorea och andra asiatiska och europeiska ekonomier, höll ekonomin igång och pandemin under kontroll. Men problemet är större och djupare än så. Centralbanker och regeringar har använt sig av alla politiska åtgärder för att öka efterfrågan på bekostnad av medelklassen genom att urholka reallöner och personligt sparande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!