Kokosvatten – ett naturligt underverk
Kokosvatten har många fördelar inklusive viktminskning och sänkt blodsocker
Kokosvatten kan vara den ultimata drycken efter träningen – eller helt enkelt bara en god och nyttig dryck. Foto: Pixabay


Kokosvatten är en gåva från naturen, en komplex och näringsrik dryck med många fördelar. Vätskan finns i mitten av den unga, gröna kokosnöten och hjälper till att ge näring åt frukten. Drycken har många användningsområden tack vare en unik kemisk sammansättning av sockerarter, vitaminer, mineraler, aminosyror och växthormoner.

En kokosnöt innehåller cirka en deciliter kokosvatten. Det motsvarar ungefär 23 kalorier tillsammans med 5 gram kolhydrater, 2 gram fiber, 1 gram protein, 5 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av natrium och 9 procent av rekommenderat dagligt intag av kalium.

Kokosvatten är ett utmärkt alternativ till sportdrycker. Det är en naturlig och uppfriskande dryck som återför vätska till kroppen efter träning. Kokosvattnet filtreras naturligt genom en intensiv reningsprocess, vilket gör det säkert att dricka. Jämfört med många sportdrycker innehåller det inga syntetiska ingredienser.

Fördelarna med kokosvatten sammanfattas i en studie från 2018 där man undersökte dryckens effekter på kroppsvikt och sockernivåer.

Kokosnöten ger mycket nyttigt såsom kokosvatten, kokosmjölk och kokosolja. Foto: Tijana Drndarski

Sänkt blodsocker och minskad kroppsvikt

En grupp forskare jämförde effekterna av ett ökat intag av mättade fettsyror och fibrer från färsk kokosnöt med fiberintag via en kombination av jordnötsolja och jordnötter. De mätte sedan insulin, blodsocker och blodtryck hos en grupp friska vuxna.

Forskarna delade upp de 80 försökspersonerna i två slumpmässiga grupper som fick en standarddiet tillsammans med antingen 100 gram färsk kokosnöt eller en lika stor mängd jordnötter och jordnötsolja under 90 dagar.

Resultatet visade att fasteblodsockret i båda grupperna minskade markant. Man observerade även en betydande minskning av kroppsvikt i kokosnötsgruppen, samtidigt som man såg en märkbar ökning av diastoliskt tryck i jordnötsgruppen.

"En kost innehållande färsk kokosnöt hjälper till att sänka blodsockernivåer och att minska kroppsvikt hos friska individer”, noterade forskarna. Detta stödjer tidigare studier som vittnar om dryckens blodsockersänkande verkan, vilket erbjuder potentiella anti-diabetes fördelar trots dess naturligt söta smak.

Medan intag av jordnötter visade en ökning av diastoliskt tryck, har kokosnöt i tidigare forskning visat sig kunna pressa ned systoliskt och diastoliskt tryck hos personer med högt blodtryck. Ytterligare försök på djur visar att kokosvatten förebygger och till och med vänder högt blodtryck orsakat av fruktosintag, samt även minskar oxidativ stress och insulinresistens.

Kokosvatten-vinäger har också marknadsförts som ett livsmedel med potentiell effekt mot fetma samt med antiinflammatoriska egenskaper. Detta tack vare positiva förändringar i tarmfloran.

Olika sorters kokosvatten och kokosmjölk kan köpas i de flesta välsorterade livsmedels- och hälsokostaffärer. Foto: Unsplash

Fler fördelar med kokosnöt

Skyddar mot magsår: Både kokosvatten och kokosmjölk har en stark förmåga att skydda mot magsår som kan uppkomma till följd av kemikalier såsom indometacin, ett antiinflammatoriskt läkemedel av icke-steroid typ (NSAID).

Sänker skadliga blodfetter: Kokosvatten har en lipidmodulerande effekt som liknar den som läkemedlet lovastatin har på möss som fått en fett- och kolesterolberikad kost.

Skyddar mot Alzheimers: I en ny studie har ung kokosnötsaft visat sig ha en förebyggande verkan mot Alzheimers sjukdom hos kvinnor i klimakteriet.

Antibakteriell effekt: Grönt kokosvatten har uppvisat en stark bakteriedödande effekt på sjukdomsalstrande bakterier.

Förhindrar njursten: I en studie på möss visade sig kokosvatten kunna hindra kristaller från att fastna i njurarna och andra delar av urinvägarna. Dessutom minskade antalet kristaller som bildades i urinen.

Även om vanligt vatten kanske fortfarande kommer att vara  den dryck du oftast väljer för att släcka törsten, kan naturligt kokosvatten vara ett bra alternativ som ersätter viktiga ämnen som förloras vid svettning. Den nära besläktade kokosoljan är lika uppskattad för sina effekter vad gäller läkning och näring.

GMI Research Group (GMIRG) är dedikerad till att undersöka de viktigaste hälso- och miljöfrågorna idag. Särskild tyngd läggs vid miljöhälsa. Vår djupgående och fokuserade forskning utforskar de många sätt på vilka människokroppens aktuella tillstånd speglar det verkliga tillståndet i den omgivande miljön. Ta del av GreenMedInfos nyhetsbrev här. Artikeln publicerades ursprungligen på GreenMedInfo.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.