Kinesiska ambassaden angriper Kurdo Baksi
En stödmanifestation för demokratirörelsen i Hongkong hölls på Mynttorget den 9 september i Stockholm. På bilden syns journalisten Kurdo Baksi, en av initiativtagarna. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times


Den kinesiska ambassaden attackerar journalisten Kurdo Baksi och anklagar honom för att vara galen och okunnig. Nu protesterar Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet mot angreppet.

Bakgrunden till Kinas attack är hans engagemang för demokratirörelsen i Hongkong samt en debattartikel i SvD där han skriver om den svenske bokförläggaren Gui Minhai som suttit fängslad i snart fyra år utan rättegång.

”Inte första gången”

Ambassaden skriver i en artikel på deras hemsida att hans ”okunskap och galenskap” har chockat dem. Man uppmanar honom att ”sluta leva i en värld av fantasier och självbedrägeri” och menar samtidigt att han ”inte är värdig att diskutera demokrati och lagstiftning”.

– Det är inte första gången som de kallar mig galen. Vad som retar mig mest är att de angriper mig som person och inte det jag skriver, säger Kurdo Baksi till Svenska Dagbladet.

De tre organisationerna, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet, protesterar i ett gemensamt uttalande mot Kinas angrepp:

”Vi kan inte stå och se på när Kinas ambassad skriver att en erkänd svensk journalist inte är värdig att diskutera demokrati.”

De skriver också att Gui Minhai ”har högsta prioritet” och man kommer att fortsätta att arbeta för att få hem honom till Sverige. Detta eftersom de menar att frihetsberövandet av honom utan någon rättegång strider mot de mänskliga rättigheterna.

Offensiv propagandakampanj

Ambassaden skriver samtidigt att ”relevanta” svenska medier inte ska ge Kurdo Baksi en plattform. De tre organisationerna påpekar att ”Sverige har fria medier” och det inte är upp till den kinesiska ambassaden att bestämma vad som ska publiceras i svenska medier.

SvD:s ansvariga utgivare Anna Careborg har sagt att man inte kommer ”att ge efter för sådana här påtryckningar för att försöka tysta vissa röster”.

I maj sade Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI, till SVT att Kina bedriver en offensiv propagandakampanj mot Sverige.

– Kina vill minimera uppmärksamheten kring regimkritiker och bedriver en särskilt offensiv kampanj mot Sverige och svenska medier.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.