Kina tycks förbereda sig för Nordkoreansk regimkollaps
Nordkoreanska vakter vid gränsfloden Yalu mellan Kina och Nordkorea. Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images


Den kinesiska regimen håller möjligtvis på att förbereda sig för en våg av nordkoreanska avhoppare eller asylsökande. Korea Times publicerade ett brev som enligt uppgift utfärdats av kinesiska myndigheter, som handlar om att man söker personal till olika jobb som har med att säkra gränsen mot Korea att göra.

I brevet listas positioner inom gränssäkerhet, offentlig säkerhet, handel, tull och karantän, och det sägs att man ”akut” söker tolkar mellan koreanska och kinesiska för jobb vid den Nordkoreanska gränsen. Brevet publicerades första gången den 27 april av Hongkongtidningen Oriental Daily.

Kontexten och skälen bakom brevet är inte tydligt uttalade, men det kommer under en period då spänningen mellan Nordkorea, USA och Kina kring Nordkoreas kärnvapenprogram på nytt ökat.

Den kinesiska regimen har stöttat upp den nordkoreanska diktaturen, men relationen mellan länderna är komplex. Nordkoreas regim är allierad med en falang inom Kinesiska kommunistpartiet som leds av Kinas tidigare högste ledare Jiang Zemin, och den befinner sig i konflikt med Kinas nuvarande ledare Xi Jinping.

När Xi mötte USA:s president Donald Trump den 6-7 april var Nordkorea ett av de viktigaste ämnena, och båda ledarna talade positivt efteråt om den diskussion de haft.

USA skickade sedan hangarfartyget Carl Vinson till regionen och Sydkorea rapporterade att Kina skickat 150 000 man till den Nordkoreanska gränsen. Kina förnekade det sistnämnda, men det vore ett rimligt agerande om man tänker sig att Kina förbereder sig på en potentiell regimkollaps i Nordkorea.

Ett av de största problemen för Kina om Nordkoreas regim skulle falla är den enorma mängd flyktingar som kan förväntas välla in över gränsen. Om det brev som nu publicerats är autentiskt skulle det också stämma in bra med den här bilden.

Kinas efterfrågan av gränssäkerhet och tullare, snarare än militär personal, antyder också att man snarare förutser en regimkollaps än ett krig.