Kina sparkar partichefer i virusdrabbade Wuhan – kan vara slug strategi
En kinesisk arbetare står på en nästan tom affärsgata i Peking, Kina, den 12 februari, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images


Höga tjänstemän i staden Wuhan och Hubeiprovinsen har ersatts efter att kritiken av de kinesiska myndigheternas hantering av coronavirusutbrottet ökat. Omorganiseringen har lett till spekulationer om politiska strategier inom kommunistpartiets högsta ledning.

Den statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade den 13 februari att Shanghais borgmästare Ying Yong har ersatt Jiang Liangchao som partichef i Hubeiprovinsen.

Samma dag blev även Wuhans partichef Ma Guoqiang ersatt av Wang Zhonglin, tidigare partichef i staden Jinan i Shandongprovinsen.

Båda de nyutnämnda tjänstemännen gjorde sin karriär i kommittén för politiska och rättsliga frågor (PLAC), ett partiorgan som övervakar landets säkerhetsapparat, inklusive domstolar och polis.

Den 62-årige Ying arbetade inom PLAC i Zhejiangprovinsen och Shanghai innan han blev befordrad till borgmästare i Shanghai i januari 2017.

Ying anses vara lojal mot den kinesiska ledaren Xi Jinping, eftersom han arbetade under Xi när den senare var vice guvernör i Zhejiang i oktober 2002.

57-årige Wang har bara arbetat i Shandongprovinsen innan den nya utnämningen. Han arbetade aldrig direkt för Xi men anses också vara pro-Xi.

En rad ambulanser i Nanchang i Kinas centrala Jiangxiprovins, står förberedda att åka till Wuhan, den 12 feb, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

Avsatta tjänstemän

Utbytet av tjänstemän kom efter uppenbara meningsskiljaktigheter mellan centrala och lokala myndigheter.

Efter allmän kritik av att Wuhans myndigheter hanterat virusutbrottet på ett undermåligt sätt, anklagade Ma Guoqiang offentligt centralregeringen för att inte ha rapporterat antalet smittade på ett korrekt sätt.

Vid en presskonferens den 28 januari sade han att de centrala myndigheterna inte tillåtit Hubeis folkhälsomyndighet diagnostisera sjukdomen förrän den 16 januari; innan dess var de tvungna att skicka patienternas prover till Peking. Även efter den 16 januari hade Hubeis folkhälsomyndighet bara tillräcklig kapacitet för att göra cirka 300 tester per dag, sade han.

Nyligen publicerade webbplatsen Hanwang på Wuhans myndigheter, en artikel som antydde att det är de centrala hälsomyndigheterna som bär skulden: ”Redan i december [2019] rapporterade Wuhans myndigheter utbrottet till de nationella hälsomyndigheterna, som sedan skickade ett expertteam till Wuhan för att göra undersökningar. Expertteamet gav en preliminär rapport. Vår borgmästare har ingen medicinsk bakgrund och följde experternas rekommendationer. Vad var fel med det han gjorde? ”

Ändrade siffror

Den mekanism myndigheterna använder för att räkna antalet smittade ändrades också efter de nya utnämningarna.

Den 6 februari släppte Kinas nationella hälsokommission en ny plan för  "förebyggande och kontroll", där patienter som testar positivt för COVID-19 i laboratorietester, men som inte visar några kliniska symptom, inte ska anses vara bekräftade fall. Om dessa patienter senare visar symtom, ska kategoriseringen ändras till att bli ett bekräftat fall.

Det här har lett till att flera lokala myndigheter under de senaste dagarna har korrigerat och sänkt antalet smittade.

Den 13 februari rapporterade Xinhua att infektioner nu bekräftas om patienterna uppvisar symtom och röntgenbilder som överensstämmer med COVID-19. Korrigeringen ledde till en ökning på nästan 41 procent, eller mer än 15 000 nya infektioner, för Kinas totala antal bekräftade diagnoser jämfört med dagen innan.

Skjuter över skulden

Tang Jingyuan, en USA-baserad Kinaexpert, spekulerar i varför myndigheterna har genomfört den här förändringen.

– Xi Jinping och andra ledare inom centralregeringen vill ta avstånd från de tidigare lokala tjänstemännen, vilket betyder att de vill ge ett intryck av att det var de tidigare lokala tjänstemännen som inte rapporterade sanningen, säger Tang.

Han tillägger att personalförändringen kan betyda att Xi planerar att låta de avskedade tjänstemännen bära skulden för myndigheternas misslyckande med att hejda utbrottet.

Enligt Kinas myndigheter har över 1000 människor dött av coronaviruset, men uttalanden av experter, ögonvittnen och Epoch Times intervjuer med lokalbor, tyder på att de verkliga antalet dödsfall är betydligt högre.

Englands Imperial College London publicerade sin senaste studie den 11 februari, där forskarna uppskattade att endast en av 19 smittade i Wuhan testas för COVID-19. De uppskattade vidare att dödligheten var 18 procent bland personer med allvarliga symtom i Hubei.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.