Kina planerar visa upp nya avancerade kärnvapen i militärparad 1 oktober
Den kinesiska missilen CJ-10, den 19 september 2017. Foto: CC BY-SA 4.0


Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Den 1 oktober infaller 70-årsdagen av Folkrepubliken Kinas grundande. Med anledning av detta kommer en stor militärparad att hållas i Peking. South China Morning Post kan i dag rapportera att Kina då kommer visa upp nya avancerade kärnvapen, dels som en styrkedemonstration för att skicka en ”varningssignal” till USA i en tid av ökade spänningar mellan de båda länderna.

Uppgifterna kommer från en anonym källa inom Kinas militär, som understryker att paraden är ett tillfälle att låta hela världen se ”Kinas bedrifter” vad gäller moderniseringen av landets väpnade styrkor sedan Xi Jinping tog makten.

Enligt källan har vapensystem som den interkontinentala ballistiska missilen DF-41 samt J-2, en ballistisk missil som kan avfyras från ubåtar, redan flyttats till Peking. En skvadron av stridsflygplanet J-20, Kinas första inhemskt tillverkade stealth-plan, kommer också visas upp under paraden.

DF-41 ska enligt uppgift kunna bestyckas med flera kärnvapenstridsspetsar och ha en räckvidd på 12 000 kilometer, vilket innebär att den kan nå vart som helst på hela den amerikanska kontinenten. Denna robot ska vidare vara mer mobil, svårare att upptäcka och ha större chans att överleva en första attack än motsvarande robotar gömda i silos.

South China Morning Post talar även med en forskare från Australien som beskriver DF-41 som ”den ultimata symbolen för den destruktiva potentialen av Kinas väpnade styrkor”.

Det handlar här om helt ny utrustning. Inget av ovanstående vapen visades upp under 2017 års militärparad för att fira Folkets befrielsearmés 90-årsdag, vilket var Kinas största militärparad någonsin hittills.

1 oktober är även ett viktigt datum av en annan orsak. Kinesiska myndigheter vill nämligen inte att 70-årsdagen av folkrepublikens grundande ska överskuggas av negativa händelser eller ens negativ rapportering.

Därför går nu rykten om att kinesisk militär eller paramilitär polis kan sättas in i Hongkong för att hantera protesterna där, om stadens egna myndigheter och polis inte löser situationen senast i början av september.

I dag rapporterades mycket riktigt också att Kinas militär över natten förde in nya trupper till Hongkong. Enligt statlig kinesisk media rör det sig dock blott om en rotation av personal som varit planerad sedan länge.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.