Kina dömer aktivister till fängelse – försökte fly från Hongkong
Anhöriga till de 12 Hongkong-aktivister som försökte fly till Taiwan i slutet av augusti håller en presskonferens den 28 december 2020. Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images


Tio aktivister från Hongkong dömdes av en kinesisk domstol på onsdagen till fängelse efter att ha försökt fly till Taiwan.

Det var i slutet av augusti som tolv prodemokratiska Hongkong-aktivister försökte fly till Taiwan med båt för att söka politisk asyl. De greps av den kinesiska kustbevakningen.

”Öppen rättegång”

Två av aktivisterna, Tang Kai-Yin och Quinn Moon, döms till fängelse i tre respektive två år, för att ha organiserat resan. De övriga åtta dömdes till sju månaders fängelse.

Alla tio har erkänt sina brott, uppger domstolen, som hävdar att det var ”en öppen rättegång” där anhöriga och journalister fick närvara, skriver South China Morning Post.

Men enligt tidningen fick inte Hongkong-medier, västerländska diplomater och anhöriga till de åtalade närvara under rättegången.

Tidigare har medier rapporterat att anhöriga inte kunnat få kontakt med de åtalade personerna samtidigt som deras advokater haft svårt att få tag i dem.

Två minderåriga som färdades i båten åtalades inte av åklagaren och överlämnades i stället till polismyndigheterna i Hongkong.

Raab uttrycker oro

De tolv personerna har tidigare gripits för sina roller i prodemokratiska aktiviteter i Hongkong. Protesterna började blossa upp under sommaren i samband med att den kinesiska regimen införde den nya omstridda säkerhetslagen.

Kinas säkerhetslag kriminaliserar personer för omstörtande verksamhet, terrorism, separatism och samröre med utländska krafter.

På måndagen uttryckte Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab oro över att de tolv Hongkongborna ”åtalades i hemlighet” och nekades tillgång till sina egna advokater.

– Diplomater från Storbritannien och ett antal andra länder försökte få tillgång till domstolsförhandlingarna men nekades tillträde, säger han i ett uttalande.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.