Kanada pressas att förbjuda Huawei

Kanada har till skillnad från grannen USA inte förbjudit Huawei från att ingå i landets 5G-nätverk, något regeringen får hård kritik för. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Mer än två år efter att flera stora universitet i USA avslutade sitt partnerskap med Huawei med hänsyn till nationens säkerhet finansierar kanadensiska myndigheter fortfarande forskning ihop med företaget.

Frågan om huruvida Ottawa slutligen ska bestämma sig för att bannlysa Huawei från att ingå i Kanadas 5G-nätverk togs i veckan upp i det kanadensiska parlamentet när oppositionen pressade regeringen att agera.

– Det är helt uppenbart att tiden är inne för att bannlysa Huawei, sade den konservative parlamentsledamoten James Cumming vid en utfrågning den 16 februari. Varför fortsätter regeringen att släpa benen efter sig?

– Hur kan den här regeringen påstå att man tar mänskliga rättigheter seriöst, samtidigt som utrustning från Huawei används av den kinesiska regimen i uiguriska fångläger?

Den ansvarige ministern, François-Philippe Champagne, menade att regeringen kommer att låta hänsyn till nationens säkerhet styra beslutet kring 5G i Kanada.

– Vi kommer inte att låta oppositionen bestämma tidplanen, sade Champagne.

Kanada är det enda landet i underrättelsealliansen Five Eyes, där även USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland ingår, som inte har förbjudit eller lagt restriktioner på Huaweis deltagande i sina mobila 5G-nätverk.

Champagne menade att Kanadas forskningssamarbete med Huawei hålls på armlängds avstånd från regeringen och får sitt ekonomiska stöd av oberoende processer.

Valérie Levert-Gagnon, talesperson på myndigheten Natural Sciences and Engineering Research Council (NSERC), som ansvarar för forskningsmedel inom naturvetenskap och teknik, berättar för Epoch Times via e-post att myndigheten tar ”frågan om att skydda Kanadas ekosystem för forskning mycket seriöst”.

– Därför jobbar NSERC nära universitet, regeringsdepartement, andra federala bidragsbeviljande myndigheter, och internationella partners för att identifiera och utbyta information om hur Kanadas forskning ska skyddas på bästa sätt.

Partnerskapet har dock kritiserats på grund av den oro för stöld av immateriella rättigheter och angående nationell säkerhet som länge har funnits kring Huawei.

Det statliga kanadensiska public service-bolaget CBC rapporterade 2019 att Huawei finansierar forskning till ett värde av 56 miljoner USA-dollar i Kanada. Den kanadensiska tidningen Globe and Mail fann vid en undersökning 2018 att universitetsforskning som finansierats av Kanada i många fall tillfaller Huawei som immateriella rättigheter.

De tidigare amerikanska presidenterna Barack Obama och Donald Trump var båda försiktiga med Huawei, speciellt deras teknologi för 5G-telekommunikation. Obama införde 2012 ett förbud mot utrustning från Huawei i amerikansk telekominfrastruktur. Förbudet förnyades två gånger av Trump och kvarstår fram till maj i år. Det är oklart vad president Joe Biden har för avsikt att göra.

Susan Rice, tidigare nationella säkerhetsrådgivare för Obama, sade i en intervju med CBC i november att Huawei utgör en allvarlig risk.

– Det är svårt för mig, utan att hamna inom säkerhetsklassade domäner, att tillräckligt understryka hur allvarligt det är, speciellt för länder som är involverade i Five Eyes, sade Rice.

Rice menade att alliansen äventyras om Kanada tillåter Huaweis 5G-utrustning i sitt nätverk.

– Om Kina väljer att använda det får de access till all möjlig information, civil och militär underrättelseinformation, som kan vara mycket, mycket komprometterande. Hur mycket jag än motsätter mig Trumpadministrationen i en mängd frågor, så anser jag att det har rätt när det gäller oron för Huawei, säger hon.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.