Kalifornien stålsätter sig för efterskalv
Robert Graves, seismolog vid USGS, visar en karta på de senaste dagarnas skalv under en presskonferens. Foto: John Antczak/AP/TT


Ett jordskalv med magnituden 7,1 har inträffat i södra Kalifornien – det största skalvet i området på två årtionden. Nu förbereder sig delstaten för potentiellt farliga efterskalv.

Skalvet inträffade nära staden Ridgecrest, knappt 20 mil nordöst om Los Angeles, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Byggnader skakade och strömmen gick i delar av miljonstaden, men skalvet ska enligt officiella källor inte ha orsakat några större skador eller dödsfall. Från Ridgecrest kom rapporter om lindrigare personskador, trasiga gas- och vattenledningar och husbränder, uppger CNN.

Ännu är cirka 3 000 abonnenter i Ridgecrest och dess omkringliggande delar strömlösa.

I staden Trona, nordost om Ridgecrest, rasade en del byggnader och även där brast gasledningar och strömtillförseln upphörde.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har bett om hjälp från Vita huset och landets räddningstjänster är i högsta beredskap inför potentiella efterskalv, enligt Reuters.

Många efterskalv

I torsdags inträffade ett skalv med magnituden 6,4, också det nära Ridgecrest. Det har sedan följts av över 1 400 efterskalv, varav fredagens är hittills störst. Skalvet följdes i sin tur av minst 16 efterskalv med en magnitud på 4 eller mer.

Efterskalven kommer troligtvis att pågå i månader, om inte år, säger seismologen Egill Hauksson till LA Times.
USGS varnar för en 50-procentig risk för ett nytt skalv med en magnitud på 6 eller mer inom de närmsta dygnen.

Seismologen Lucy Jones vid universitetet Caltech talar om en 10-procentig risk för ytterligare ett skalv på magnituden 7 eller mer inom en vecka.

Drabbad region

Liksom torsdagens skalv uppges det senaste ha inträffat på förhållandevis grunt djup. Området kring Ridgecrest består mestadels av öken, vilket uppges som en förklaring till att så få personskador noterats.

Enligt CBS News märktes fredagens skalv över 20 mil bort – exempelvis fick en basketmatch i Las Vegas avbrytas när byggnaden började skaka.

1999 skakades södra Kalifornien senast av en jordbävning av samma magnitud, men inte heller då orsakade skalvet dock några större skador. 1994 dog närmare 60 personer och över 7 000 skadades i ett skalv som uppmätte 6,7 på Richterskalan i dalgången San Fernando nära Los Angeles.

(USATT-AFP-Reuters)

Fakta

San Andreas-förkastningen

(TT)

Jordskalv orsakas av rörelser i jordskorpans plattor som rör sig i förhållande till varandra. Kalifornien drabbas ofta av kraftiga skalv på grund att området är placerat vid den så kallade San Andreas-förkastningen, en spricka som spänner över cirka 120 mil genom sydvästra USA.

Sprickan sträcker sig från utanför Oregon i norr, längs kusten i mellersta Kalifornien och söderut till den mexikanska gränsen.

Förkastningen är en skarv mellan Stillahavsplattan i väster och Nordamerikanska plattan i öster, som rör sig åt olika håll.

(Källa: NE.se, Naturhistoriska riksmuseet)