Jourkirurgen fanns på plats men var ”fången på fortet” på sjukhuset

Överläkaren har ordet

Läkarförbundets vice ordförande, Lars Rocksén, har indirekt medgett att överbeläggningar ökar patientrisker mest på sjukhus utan akutkirurgi. Foto;: Anders Wiklund/TT


Efter tragedin i Sollefteå hösten 2022, inledningsvis ouppmärksammad i medier, har mamman till den 18-åring med körtelfeber (mononukleos) som avled efter massiv blödning från en brusten mjälte, i ett öppet brev till regionen berättat sanningen: om en jourhavande kirurg och ett operationslag i beredskap funnits hade 18-åringen överlevt.


En Epoch Times-krönika redovisade vad som hänt men utan reaktion fram tills Dagens Medicin den 15 januari följde upp, bland annat med mammans öppna brev till regionledningen:

”Utgången hade inte lett till att en i övrigt fullt frisk 18-åring miste livet om det funnits en kirurg på plats. Ett faktum som en enig yrkeskår var överens om.”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!