Jan Blomgren: Hur farligt är kärnavfall – egentligen?

Elkrisen: Vad energidebatten egentligen handlar omKärnkraften var en viktig fråga i valet nyligen. Kärnkraft har under lång tid varit en stridsfråga i svensk politik. I debatten har avfall i form av använt kärnbränsle ofta stått i fokus, där tider för lagring under 100 000 år utmanar tanken. Stämmer det att avfallet är farligt så länge?


De extrema elpriserna under det senaste året ledde till att energi blev en av valets viktigaste frågor. Detta är i sig ingen ny situation inom svensk politik. Ända sedan mitten av 1970-talet har energi varit en viktig vattendelare inom svensk politik. Även i de valrörelser då frågan inte varit överst på dagordningen har den ändå funnits under ytan.

Så gott som alla politiska beslut när det gäller elförsörjningen har nu i nästan ett halvt sekel i grunden handlat om kärnkraftens vara eller inte vara. Det har – fram tills i söndags – varit omöjligt att bilda en regering med stöd av en majoritet i riksdagen utan att ha med minst ett parti med kärnkraftens avveckling på dagordningen. Valresultatet den 11 september 2022 kan möjliggöra en ny situation, där ett beslut om ny kärnkraft i Sverige skulle kunna vara möjligt, åtminstone under innevarande mandatperiod.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!