Jan Blomgren: Tyskt misslyckande utvidgas till hela EU

Energi: Elkrisens orsaker

EU beslutade nyligen att från 2035 ska alla nya bilar i EU vara elbilar. Det kommer att innebära en konkurrens om batterier för lagring av el i elnätet. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock


Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.

EU-kommissionen föreslår förändrade regler för elmarknaden. Detta liknar ett beställningsverk från Tyskland, med ambitionen att tvinga hela EU att bedriva samma katastrofala energipolitik som Tyskland.


Att Europa har problem med elförsörjningen är knappast en nyhet. Vad som dock är en nyhet, och en synnerligen oroande sådan, är EU-kommissionens förslag om reform av utformningen av EU:s elmarknad. Innehållet är i sig illa nog, men hetsigheten i processen ökar inte förtroendet för att förslaget skulle vara konstruktivt. Förslaget publicerades den 23 januari, och Kommissionen har begränsat tiden för samråd till bara tre veckor (!).

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!