Vad får man egentligen ut av att sänka sig ner i ett badkar fyllt till brädden med is och vatten? Går det att hålla andan på ett bekvämt sätt i tre minuter? Behöver man verkligen öva på att andas? Epoch Times träffar Wim Hof-instruktören Björn Karlsson från Kalmar.
Wim Hof har blivit lite av en legend när det gäller isbad. Han är en nederländsk elitidrottsman och äventyrare som fann frid i att kyla ner kroppen efter att hans fru gått bort på grund av psykisk ohälsa.
Efter fruns bortgång upptäckte han att lyckades stilla sina tankar genom att gå ner i en isvak och kyla ner kroppen. Även om det bara var två minuters frid så hjälpte det honom i sorgen. Han använde kylan för att klara av att fokusera och fortfarande fungera som far till sina barn.
Hof isbadade första gången utan förberedelse. När han gick ner i vattnet tog han ett djupt andetag, kände efter hur kroppen och sinnet reagerade och frågade sig: Varför reagerar jag så här? Vad händer när kroppen syresätter sig efter ett djupt andetag?
Efter denna upplevelse började Hof fokusera på att utveckla andningstekniker, och för omkring tre år sedan nådde denna metod Björn Karlsson i Kalmar.
Björn Karlsson hade då jobbat 25 år inom it-branschen. Han arbetade med projektledning och affärsutveckling vilket ledde till långa arbetsdagar. Detta tillsammans med att han ställde väldigt höga krav på sig själv gjorde att han en dag inte orkade längre.
– En dag när jag skulle planera om ett nytt stort projekt var det som att dra ut säkringen i huvudet. Det blev blankt. I efterhand har jag förstått att det här hade varit på gång i några månader. Jag kände att det var alldeles för mycket men jag hade inte tid att varva ner, säger Karlsson.
Han blev då tipsad om att börja duscha kallt. Även om själva duschen var obehaglig så märkte han att sinnet stillade sig en aning. Den ångest som ofta kommer med en utbrändhet tog en paus.
Kallduscharna blev en naturlig del av hans vardag, och framåt vintern testade han och en vän att knacka hål på den tunna isen och gå i. Karlsson beskriver det första isbadet som obehagligt men också hur bra han mådde efteråt. Inte bara direkt efter, utan i flera dagar. Upplevelsen gjorde att han ville förstå varför, och det var här Wim Hof kom in i bilden.
Du visualiserar hur du lyckas med det och hur bra du mår efteråt. Björn Karlsson Wim Hof-instruktör
Karlsson betonar att det är viktigt att skilja på personen Wim Hof och den metod han utvecklat. Hof är en superatlet som tagit sig an extrema utmaningar medan hans metod är utvecklad för att passa vanligt folk.
I trädgården har Karlsson en gäststuga med två frysboxar som kan fyllas med vatten och is. Här håller han mindre kurser, men i större sammanhang hyr han en lokal där flera mindre badkar fylls.
I trädgården fyller han upp ett kar för att visa hur metoden går till. Det är höst och på marken ligger löven i gula och röda nyanser. Karlsson berättar om hur människan fysiskt mår bra av att kortvarigt utsättas för kyla – det är något som människan historiskt har utsatts för på naturlig väg. I vårt moderna samhälle försvinner dock den naturliga exponeringen.
– Människan har inte haft tillgång till konstant behaglig värme förrän kanske ett par hundra år tillbaka. Vi utsätts inte längre för naturens element, vilket vi är skapta för. Genom den avsaknaden så tränas inte heller våra grundläggande funktioner. Det kallas hormesis, att vi stärks av kortvarig akut stress – till skillnad mot långvarig, kronisk stress som många lever med i dag, säger han.
Få personer kan få ett isbad att se behagligt ut. Med några djupa andetag sätter sig Björn Karlsson ner i badet och intar ett fridfullt ansiktsuttryck. Badet har förberetts med en stunds andningsövningar. Foto: Anton Nilsson
Innan Karlsson sänker sig ner i det iskalla vattnet utför han andningsövningar. De är inte speciellt avancerade. Han djupandas trettio till fyrtio gånger för att sedan hålla andan i två till tre minuter och sedan djupandas igen. Andningen är välgörande på flera sätt men förbereder också kroppen för den chock som kommer när han går ner i det kalla vattnet.
Denna typ av djupandning förbereder inte bara kroppen för kylan utan är också en stor del i den metod han utövar.
– Med den här tillfälliga syrebristen så kommer kroppen, cellerna och mitokondrierna att aktivera en massa mekanismer som är välgörande för din kropp. Allt för att göra dig starkare och tåla den här syrebristen bättre nästa gång, säger han och fortsätter: – Folk upplever att de kan hålla andan komfortabelt och njuta av det längre än vad de någonsin trodde var möjligt. Därutöver stillas alla grubblande tankar, det är som att vrida ner volymratten och finna lugnet.
Även om det mest iögonfallande med metoden är just kylan så lyfter Karlsson fram andning och beslutsamhet som två viktiga delar.
På sina kurser lär han ut visualisering som en metod för att klara av isbadet och skapa hälsosamma rutiner i sin vardag. Tanken är att de övningar som utförs inte enbart ska handla om själva badet utan även ska kunna förändra andra delar av ens liv.
– Vi lär dig också hur du gör för att visualisera. Vi tar isbadet som ett exempel. Du tänker igenom i förväg hur du under full kontroll genomför det. Du är medveten om obehaget men behåller fortfarande lugnet. Du visualiserar hur du lyckas med det och hur bra du mår efteråt. Sedan är det mycket enklare att genomföra det. Detta perspektiv har du sedan nytta av i alla möjliga sammanhang. Beslutsamhet är otroligt viktigt för att få in hälsosamma rutiner i sin vardag, säger Karlsson.
När Karlsson har sänkt sig ner i isbadet tar han några djupa andetag, och ett lugn fyller hans ansikte. I några minuter sitter han där i vattnet med isbitar som flyter på ytan utan att alls verka berörd. Han ställer sig upp och beskriver känslan som fantastisk.
De hälsofrämjande effekterna av isbad är väl dokumenterade. Foto: Anton Nilsson
Det tog Hof många år av experimenterande att utveckla metoden, och många delar känns igen från äldre religiösa traditioner. Andningsövningar har utförts av tibetanska munkar i tusentals år, och det finns lika gamla skrifter som betonar vikten av att andas genom näsan. Vår moderna värld har skapat en situation där vi aldrig riktigt behöver ha tråkigt, menar Karlsson. Någonting som gör att vi kanske inte lär känna våra kroppar och vårt psyke på samma sätt som vi var tvungna att göra förr.
– Människan har under tusentals år alltid varit nyfiken och uppmärksam på kroppens fysiologi och hur vi beter oss när vi möter olika saker. Men i dagens samhälle har vi så mycket saker som påkallar vår uppmärksamhet. Vi har aldrig tråkigt. Vi har såväl tv som Tiktok och sociala medier. Vi blir inte lika uppmärksamma. Vi börjar inte fundera och reflektera över saker på samma sätt. Jag tror att den här metoden innehåller saker som man medvetet eller omedvetet kan ha applicerat i tusentals år, säger Björn Karlsson.
Rådgör först med din läkare om du vill prova isbad.
Kontakta journalisten: [email protected]