Intresset för våldsbejakande islamism är fortfarande högt
Jihadister har fångats av kurdiskledda SDF-milisen. Fotot är taget 20 februari 2019. Foto: Bulent Kilic/AFP/Getty Images


Terrorgruppen IS och dess kalifat har i stort sett fallit samman i Syrien och Irak. Den senaste tiden har det också rapporterats mycket om jihadister som vädjar att få komma hem till Sverige. Samtidigt är man orolig i flera städer att unga människor ska bli rekryterade till IS.

Göteborgs stad får fortfarande in orossamtal som rör ungdomar som visar onormalt intresse för den radikala islamismen, rapporterar SVT Nyheter.

Många orossamtal

Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism inom Göteborgs stad, säger till tv-kanalen att man under 2018 fick in mellan 25 och 30 orosamtal om personer som håller på att radikaliseras.

– Vi får fortfarande en stadig ström av samtal från personer som känner oro över unga individer som håller på att radikaliseras eller dras in i en extremistisk idévärld.

Göteborg är överrepresenterat vad gäller de personer i Sverige som har rest till Syrien eller Irak för att slåss med terrororganisationen IS och andra radikala grupper.

Enligt Zan Jankovski behöver man öka det förebyggande arbetet ytterligare. Samtidigt anser han att samhället behöver bli mer närvarande och jobba mer med uppsökande arbete. Han säger också till SVT att man behöver en mer effektiv lagstiftning.

Akut situation i Malmö

Säpo uppskattar att omkring 300 personer har rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. 150 av dem har återvänt.

Nyligen rapporterade TV4 Nyheterna att återvändande jihadister rekryterar nya medlemmar i källarmoskéer i Malmö. Enligt Försvarshögskolan har ett 20-tal återvändande IS-anhängare bosatt sig i Malmö.

Enligt Michael Helders, som arbetar ideellt mot våldsbejakande extremism, är situationen så pass allvarlig att något måste hända nu.

– Som jag ser det så är situationen akut. Samhället behöver ta krafttag. Man behöver arbeta mer förebyggande. Man behöver ta tillvara de goda samhällskrafter som finns, säger han till TV4.

Zainab Alshaer, som är mamma berättar för tv-kanalen att mammor i området där hon bor ber henne om råd om hur de ska hindra sina barn från att gå med i IS.

– Situationen här i Rosengård är jättedålig.

Socialtjänsten i Malmö säger att man är medveten om risken att personer i Malmö rekryteras till IS. Staden bedriver en avhopparverksamhet och samarbetar samtidigt med polisen.

Orosanmälningar i Stockholm

Under de senaste åren har ett 40-tal IS-krigare återvänt till Stockholm. Tidigare har staden fått hård kritik för att man inte har sökt upp IS-återvändare i deras hem. Staden har nu satsat fyra miljoner kronor på ett expertteam som ska ta kontakt med återvändare från Syrien och Irak.

Enligt SVT har socialtjänsten i Stockholm tagit emot 38 orosanmälningar om att barn i familjer som har stridit för IS kan fara illa.

Expertteamet ska säkerställa att barn till jihadister mår bra och att det får det stöd och skydd som de behöver.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) säger till tv-kanalen att alla ”ärenden kommer att utredas” då det fortlöpande kommer in flera anmälningar.

Sverigedemokraternas Mads Lundgaard är kritisk till hur Stockholms stad har hanterat de återvändande IS-anhängarna. Han säger till SVT att staden inte har koll på vilka som befinner sig i regionen och kräver ett mer aktivt agerande.

Enligt Jan Jönsson kommer man att fortbilda socialsekreterare och ”jobba med uppsökande verksamhet där vi ringer och skriver brev till återvändare”.