Illegal slakt har ökat i Skåne
Länsstyrelsen har sett en ökning av illegal slakt i Skåne de senaste åren. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Enligt Länsstyrelsen har illegal slakt ökat i Skåne de senaste åren, rapporterar Sveriges Radios P4 Kristianstad.

Djurskyddsreglerna har blivit hårdare. Och när djur inte blir godkända för slakt har lantbrukare löst detta genom att bedriva svartslakt för att på så vis undvika en ekonomisk förlust.

Under radarn

Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne, säger till radion att man de senaste åren har sett att det sker illegal slakt. Man har hittat kadaverrester ”på ställen där de inte ska finnas”.

– Det har ökat i en större omfattning. Vi har kommit ut till flera slakterier de senaste åren som inte är registrerade, som inte finns på kartan. Men det är som att komma till vilket storskaligt slakteri som helst. Och det här sköts då helt under radarn för kontroll, och det är ingen som vet vad som händer.

Faror med okontrollerat kött

Samtidigt menar man på Länsstyrelsen att det finns faror med att köpa kött som inte är kontrollerat. Detta eftersom okontrollerat kött bland annat kan öka risken för spridning av sjukdomar.

– Vi vet inte att de livsmedel som vi ska stoppa i oss är säkert. Och det är ju där den största risken är. Vi kan få stora sjukdomsutbrott i samhället, säger Mattias Gårdlund till P4.

Länsstyrelsen har även sett en ökning av svartslakt som har religiös karaktär som halal och kosher såväl som grisar som slaktas vid jul.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.