ICA-handlare i Sätra: ”De går in och plockar på sig det man vill ha”
Andreas Bylger, driver en ICA-butik i Sätra söder om Stockholm. Foto: Skärmdump/SVT


Andreas Bylger, som driver en ICA-butik i Sätra söder om Stockholm, anmälde 50 stölder under ett år. Men endast tre av fallen har lett till fällande dom, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Många svenska handlare drabbas av hot, våld och stölder. I februari rapporterade tv-kanalen om en ICA-butik i Märsta utanför Stockholm som dagligen har problem med snatterier och stölder.

Conny Holmlund, som driver butiken, sade att man ”har varit med om mordhot flertalet gånger” och man ”har varit med om slagsmål i butiken när vi försöker gripa snattare”.

Västerås: Butiksstölderna har blivit allt råare

”Nu går jag härifrån”

Andreas Bylger berättar för SVT att det har varit tufft för personalen de senaste åren då man har utsatts för hot samtidigt som snatterier har blivit allt vanligare.

Förra våren grep personalen en snattare som var beväpnad med pistol. Inne på lagret visade han bara upp sin pistol och sade: ”Nu går jag härifrån.” Personalen kunde inte göra något annat än att släppa mannen.

I februari drog två killar i Kista centrum i Stockholm vapen när de blev påkomna av personal efter att ha försökt stjäla fikabröd i en matbutik, något som Epoch Times rapporterade om.

– Det är ju en attitydsförändring kan man säga hos buset. De går in och plockar på sig det man vill ha. Det finns ju de gäng som plockar på sig det man vill ha, säger Bylger till tv-kanalen.

Var tredje butik drabbas av stöld – hot och våld ökar mot anställda

Käftar emot och blir hotfulla

Han säger också att det finns stöldligor som åker längs med tunnelbanan. När väl snattarna blir påkomna käftar de emot och blir hotfulla, säger han.

Trots att man under ett år anmälde 50 stölder där man hade filmat, sett eller gripit och överlämnat snattarna till polisen så ledde endast tre av fallen till fällande domar.

– När det gäller stölder och sånt så är ju inte det samhällets starka sida, säger han till SVT.

Polisen betraktar dock Sätra som ett lugnt område och använder i stället resurserna på andra ställen. Andreas Lindberg vid lokalpolisen i Skärholmen säger till tv-kanalen att man har varit tvungen att prioritera andra områden. Han syftar på Liljeholmen och Hägersten där det har varit många personrån.

Numera har Andreas Bylger en egen ordningsvakt, vilket har gjort att det blivit lugnare i butiken.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi ger våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.