Husmorstipset: Må bra av att nyttja vinterkylan till hemmet – 4 tips

Passa på att göra vackra islyktor eller konstverk i is. Mattorna rengör du enkelt med snö, utan kemikalier och utan att behöva lyfta tunga, våta mattor. Foto: Eva Sagerfors


Förr var det rutin att använda vinterkylan i vården av hemmet. Numera är det mer exotiskt, men att ta upp knep från förr kan både underlätta och ge välbehag. Här är fyra fina tips för dagar med snö och minusgrader.

Har du inte själv vuxit upp med de här vanorna så fråga en äldre person som troligen har mycket att berätta om hur de gjorde då för att sköta hemmet. Många husmorstips från förr är både enkla och miljövänliga.

1. Torka tvätten ute

Visst stelnar tvätten, men den torkar och ger en fräsch doft inne. Foto: Eva Sagerfors

För den som aldrig varit med om att hänga ut tvätten på vintern kan det låta galet, men är det lite kallare ute och luften är torr så fungerar det utmärkt. Fukten avdunstar eftersom torr luft har låg luftfuktighet. Tvätten stelnar, men efter en liten stund inne har man fått både torr tvätt och en fräsch utedoft.

Förr var det inte ovanligt att hänga ut tvätten på tork i minusgrader och i många hus fanns en kallvind där man brukade hänga tvätten.

2. Tvätta mattorna i snön – ta med barnen

Att tvätta mattorna i torr, kall snö är ett gammalt knep som är effektivt för att få bort damm och smuts. Det är miljövänligt och mycket enklare än att hantera en tung, blöt matta. Det här är också speciellt bra för ullmattor.

Snön ska vara torr, finkornig och ren. Lägg ut mattorna i snön och täck med lite snö. Efter en stund är det dags att borsta av dem och vända dem. Är de mycket smutsiga kan man slå med en rotting eller kvast. Skaka av och ta in för att torka och sprida väldoft.

Den torra snön blöter inte mattan som snabbt blir helt torr om man hänger den över till exempel ett par stolar inomhus.

Den här städlektionen kan barnen gilla. Foto: Eva Sagerfors

Det här tipset fick man även i 50-talets hushållsbok Så här lagar vi mat tvättar bakar städar:

”Genom att borsta mattan med torr snö blir färgerna klarare.”

Så det kan verkligen ge en synbar skillnad att använda snön som tvättpulver.

I nutid får vi samma råd genom städexperten Marléne Erikssons bloggsida där hon också uppmuntrar att ta med barnen ut på tvättäventyret.

3. Frosta av frysen

Många frysar är självavfrostande, men om du inte har en sådan är det bra att passa på att frosta av frysen medan det är minusgrader ute. Då klarar sig frysvarorna bra ute på bron eller balkongen medan du tar hand om frysen.

4. Gör vackra snölyktor

Än är det mörkt på kvällarna och islyktor med små värmeljus i ser vackert ut utanför dörren. Det här också ett roligt pyssel att göra med barnen.

En skål ger en rund och fin form till lyktan. Foto: Eva Sagerfors

Här kan man göra olika varianter: en enkel islykta, en med färg i eller en där man lagt i växter.

Enklast är kanske att hälla vatten i en plasthink upp till den höjd du vill ha på lyktan. Ställ ut hinken i kylan. Beroende på hur kallt det är så fryser vattnet olika snabbt.

När den är frusen ovanpå, men inte genomfrusen vänder man hinken upp och ner så att isen åker ur. Kanske behövs det lite hjälp genom att skölja med vatten utanpå hinken. Knacka hål på den tunna isen överst och häll ut vattnet i mitten som inte frusit. Där i sätter du sedan ditt värmeljus.

Man kan också använda en bunke som man häller vatten i och ställer en mindre bunke eller liten hink i för att få ett hålrum av en bestämd form. Lägg en tyngd i kärlet i mitten så att det hålls nere. När vattnet är fruset lossar det mindre kärlet när man hällt vatten i. Spola vatten på utsidan av den större bunken för att få islyktan att lossna.

Färg eller växter

För att få rosa is kan man hälla i vattnet från ett rödbetskok.

Några kvistar granris kan vara fint i lyktan och vill man förlänga livet på tulpanerna eller rosorna man haft på bordet så blir det vackert att frysa in ett par av dem i en lykta.

Om det ser ut att bli varmare några dagar så kan man också lägga ett par blommor i en mjölkförpackning som man fyller med vatten och ställer i frysen tills det har blivit kallare ute igen. Då är det bara att ställa ut konstverket på bron.

En infryst tulpan blir vacker utanför dörren. Foto: Eva Sagerfors