Hon kom ut ur kvinnofängelset – trots att det sågs som ett ”mission impossible”
Chen Zhenping tillsammans med sin dotter i Finland, 9 oktober, 2015. Foto: NTD Television


När det gäller mänskliga rättigheter i Kina finns det ofta tvivel på att icke-våldsmetoder alls biter på Kommunistpartiets förtryck. Ett fall från Taiwan ger dock visst hopp.

I mars 2016 släpptes Chen Zhenping från Taiwan ut ur fängelset av de kinesiska myndigheterna. Där hade hon sedan länge suttit olagligt fängslad och torterats för sin tro. Tack vare Amnesty Internationals intensiva arbete kunde det firas på ön och Chen reste till Finland för att återförenas med sin dotter. Då hade de inte träffats på sju år.

Resan mot frihet

Berättelsen om Chens resa mot frihet började i december 2012 när Amnesty International i Taiwan tog upp hennes fall. Under de följande tre åren satte gruppen konstant press på de som förföljde henne. Samtidigt vädjade de till den finska regeringen och media, liksom till de kinesiska myndigheterna.

Su Ling, som arbetar för Amnesty-gruppen i Taiwan kallade det från början för ett ”omöjligt uppdrag”.

Chen fördes bort från sitt hem i Zhengzhou 2008.

Xinxiangs kvinnofängelse i provinsen Henan där Chen hölls fängslad, tjänade också som en klädfabrik, där hon torterades och tvingades till slavarbete.

Chansen att få Chen fri verkade liten. Både Chen och hennes dotter utövar Falun Gong, en qigong- och meditationsmetod med rötter i gammal buddistisk och daoistisk tradition. Men, utövarna av metoden är en av de svårast förföljda grupperna i Kina. Sedan 1999 har de varit en måltavla för det Kinesiska kommunistpartiet, när den dåvarande ledaren Jiang Zemin utropade Falun Gong som en ”heretisk religion”. Tiotusentals människor tros ha blivit mördade sedan dess.

Jin Zhaoyu, Chen Zhenpings dotter, talar vid ett Amnesty-möte om mänskliga rättigheter i Kina.

De ansvariga för övergreppen mot Chen Zhenping – de anställda på kvinnofängelset, poliser och domstol – fick oräkneliga brev med krav på att hon skulle friges och att övergreppen skulle upphöra.

Breven var ofta adresserade till enskilda föreståndare och vakter i fängelset för att göra ärendet personligt, och för att de skulle veta att de inte kunde begå dessa våldsdåd anonymt.

Breven var ofta adresserade till enskilda föreståndare och vakter i fängelset för att göra ärendet personligt och för att de skulle veta att de inte kunde begå dessa våldsdåd anonymt.

Samma år användes en liknande taktik för att hjälpa en kvinnorättsaktivist från Burma ut ur ett fängelse.

Marxistisk inkvisition

I en intervju beskriver Chen tortyren som är speciellt utformad för att tvinga Falun Gong-utövare att avsäga sig sin tro.

Så tidigt som 2003 dömdes Chen till tre år i Henans arbetsläger för kvinnor, Shibalihe, där hon blev tvångsmatad och tvingades ha en speciell tvångströja, som var utformad i syfte att ”omvända” Falun Gong-utövare.

Plagget är utformat så att ar,ar och ben är bakbundna, och det stramar åt mer och mer när bäraren rör sig. Flera kvinnor skadades av det.

En av Chens medfångar, Sun Shimei, som också utövade Falun Gong, dog efter en dag i tvångströjan. Fängelset meddelade familjen att hon hade dött av en hjärtattack.

Chen Zhenping i Kina.

Chen blev bunden och upphängd i tvångströjan från ett fönster. När hon hungerstrejkade i protest mot försöken att ”omvända” henne blev hon tvångsmatad av fängelsepersonalen. En gång blev hon särskilt våldsamt tvångsmatad och hamnade i ett chocktillstånd. Sjukhuset skrev att hon var allvarligt sjuk, och fick hennes dotter att hämta hem henne.

Ögon och pennor mot regimen

Chen Zhenping greps och dömdes för andra gången, 2008 i samband med OS i Peking. Hennes dotter, Jin Zhaoyu, som då bodde i Finland, väckte internationell uppmärksamhet med hjälp av Amnesty International och finsk media.

Medlemmar i Amnesty International skrev brev som skickades både internationellt och till de kinesiska myndigheterna. Där beskrev de vad Chen utsattes för och förklarade hur förföljelsen av Falun Gong stred mot grundlagen.

Amnestys brevskrivande medlemmar visste att chanserna att breven kom fram till Chen var små, men trodde att ständigt återkommande påminnelser om internationell uppmärksamhet skulle sätta press på fängelsepersonalen att behandla Chen bättre.

– Det är kommuniststyret, vi kommer förmodligen inte att få något positivt resultat av det här, sade Su Ling till Epoch Times.

– Men vi bestämde oss ändå för att göra ett försök.

Vykort från medlemmar i Amnesty International i Taiwan, till Chen Zhenping, hennes dotter, fängelsepersonal och den kinesiske ledaren Xi Jinping. Bild: Amnesty International

Su gav inte upp. Hon motiverades av den allvarliga förföljelsen som miljontals Falun Gong-utövare i Kina utsätts för. Förutom fängelsestraff och tortyr skickas utövare också till sjukhus, där de dödas för att man ska kunna sälja deras organ.

– Det är här pågår verkligen, det är så hemskt. Vi måste låta fler få veta att många människor i Fastlandskina förföljs för sin religion och sin tro. Det kommer definitivt inte hända någonting om vi inte gör något alls, men om vi gör något så kommer något att komma ut ur det i processen, sade Su.

Jag vill tacka Amnesty International och alla goda människor som visar sitt stöd för de förföljda Falun Gong-utövarna som står fast vid sin tro på sanning, godhet och tålamod.

- Chen Zhenping

När Chen hade släppts fri flydde hon så småningom till Thailand med hjälp av vänner, innan hon sedan tog sig till Finland.

– Idag står jag äntligen på fri mark, i det vackra Finland, sade Chen den 9 oktober 2016.

– Jag vill tacka Amnesty International och alla goda människor som visar sitt stöd för de förföljda Falun Gong-utövarna som står fast vid sin tro på sanning, godhet och tålamod.

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.