Historisk keramikfabrik prisas

Fabrikshistoria

Det är nu trettio år sedan Åsa Orrmell började rusta upp den gamla stenkärlsfabriken och den 23 oktober mottog hon utmärkelsen ”Årets Industriminne”. Foto: Jennie Sjöholm


Sverige tycks ha en förkärlek för utmärkelser. Vi delar ut årets plåtslagare, årets arbetslivsmuseum, årets pedagog och i lördags var det dags för utdelningen av årets industriminne.

Det är styrelsen för Svenska industriminnesföreningen, Sim, som varje år sedan 1995 har valt ut det så kallade industriminne som ska få utmärkelsen. Det ska vara en plats med en bevarad äldre industriell anläggning eller miljö. Kriterierna för att bli utnämnd är bland annat att platsen ska vara väl omhändertagen, att maskiner fortfarande ska gå att använda, att den ska ge en bra inblick i den industriella historien och att den på ett pedagogiskt sätt ska kunna visas upp för besökare.

Varje år sedan 1995 lyfter Sim fram ett särskilt värdefullt industriminne och syftet med utmärkelsen är att stödja arbetet med det industriella kulturarvet. Den här utmärkelsen ska belöna långsiktiga och nyskapande insatser som görs för att bevara och gestalta industrisamhället, dess människor, villkor, teknik, produktion och den historia som lett fram till dagens samhälle, säger Magdalena Tafvelin Heldner, medlem i Sim:s styrelse, inför utdelningen av utmärkelsen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!