Helt kvinnlig terrorcell sprängd i London – skulle knivhugga människor på gatan


Två kvinnor i Storbritannien dömdes till långa fängelsestraff för förberedelse till en terrorattack, som stoppades av kontraterrorpolisen och säkerhetstjänsten MI5, skriver The Guardian. De två andra kvinnorna kommer att få sina domar senare.

De fyra kvinnorna, Mina Dich, 44 år, hennes två barn Rizlaine Boular, 22 år, och Safaa Boular, 18 år, och deras väninna, Khawla Barghouthi, 21 år, ingick i en terrorcell.

Åklagaren sade att Rizlain Boular ”planerade en attack, för att slumpvis knivhugga utvalda människor på gatan kring palatset i Westminster i centrala London. Det här var tänkt att bli en attack som skulle orsaka utbredd panik. Men avsikten var att det skulle vålla allvarlig skada och död.”

Rizlaine dömdes till livstids fängelse. Hon har erkänt sig skyldig till förberedelse till terror. Mamman fick fängelse i sex år och 9 månader. Domen mot den andra systern kommer vid ett senare datum. Väninnan Khawla Barghouthis dom kommer om en vecka.  

Terrorplanerna kunde stoppas tack vare att man avlyssnade familjens hem, spelade in telefonsamtal och genom att man utgav sig för att vara IS-agenter på internet.

Enligt polisen ska Rizlaine Boular ha diskuterat knivattacken i Westminster i telefon med sin syster Safaa. Rizlaine ska dessutom ha åkt runt med sin mamma till olika platser för att leta efter ett mål för det tilltänkta terrorattentatet. De hade i det avseendet köpt ett paket med köksknivar.

I åtalet står det att mamman var ”positivt stödjande och assisterande till sin dotter Rizlaine Boular, med vetskap om att hon skulle begå en attack med hjälp av knivar (om än utan vetskapen att attacken skulle innebära att det vållade till död eller skada), står det i åtalet enligt The Guardian.

Safaa Boular greps tidigare i år efter att ha diskuterat en attack med skjutvapen och granater mot ett museum tillsammans med sin man. Hon ska också ha känt till Rizlaine Boulars planer på ett terrorattentat utan att ha meddelat myndigheterna.

Hon ska också ha försökt genomföra en terrorresa till IS i Syrien och man påstår att hon har överfört planerna till sin syster Rizlaine vid tiden när hon greps.

Advokaterna till Mina Dich säger att Safaa Boular inte förstod att hennes dotter ville orsaka skada eller döda samt inte hade vetskap om detaljerna i hennes terrorplaner. Men domaren i målet håller inte med utan menar att mamman som visade tecken på att ha radikaliserats ska också ha ”spelat en betydande roll i sin dotters radikalisering”.

Både systrarna har försökt ansluta sig IS i Syren.

– Båda två har aktivt velat bidra till Isis; båda försökte initialt göra det i Syrien innan omständigheterna fick dem att sätta siktet på ett mål i Storbritannien i stället, säger åklagare Duncan Atkinson QC, skriver tidningen.

Domaren sade till Rizlaine Boular att det ”var en ond handling som du planerade att utföra”.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen