Har du funderat på om du är synsk
Det finns en app som testar ditt sjätte sinne


Tror du att du har övernaturliga förmågor. Att du kan påverka en tärning eller böja en sked med blotta viljan. Med appen ”Am I Psychic” kan du kanske ta reda på om du är klärvoajant och har övernaturliga förmågor.

Psykologistudenten Dominic Parker, har ägnat tre år och en stor del av sina besparingar, till att utforma appen ”Am I  Psychic”. Appen vänder sig särskilt till unga människor, och får psykologiska tester att kännas som att spela Candy Chrush Saga eller Fruit Ninja. Han har lärt sig från de mest populära app-designerna, och det stora parapsykologiska testet som Princeton Universitys Inomalies Research Lab har utfört 1979 till 2007 och liknande försök.

Med appen har han gett  praktiskt taget alla möjlighet att testa sina övernaturliga förmågor. Alla med en smartphone kan testa det. Och det är kul.

– Jag känner verkligen att appen tar parapsykologi in i 2000-talet. Detta är forskningens framtid. Appen är tillgänglig i 157 länder. Det är ett globalt experiment, aldrig tidigare har det förekommit en så lättillgänglig studie, sade Parker.

– Det visar möjligheterna för framtida experiment i teknologiåldern.

Med tillstånd av Dominic Parker

Första gången du spelar ”Am I Psychic”, tillfrågas du om du vill dela dina resultat (anonymt) med Parker för att bidra till hans forskning. Vill du inte det kan du ändå spela för att se hur klärvoajant du är, och stärka dina medfödda parapsykologiska förmågor (om du har sådana).

Om du tillåter att dina data samlas in blir du en del av en mångårig studie om existensen av övernaturliga förmågor.

Försök förutspå vilket kort som ska komma eller böja en sked med tankekraft

Jackie/Flickr/CC BY

Appen innehåller flera spel som alla efterliknar klassiska parapsykologiska experiment, som tärningsspel, kortlek och att böja en sked.

Till exempel ska du i tärningsspelet välja ett nummer från ett till sex. Medan du tänker på siffran snurrar tärningen. Hur tärningen snurrar bestäms av en slumptalsgenerator – vilket ofta används i parapsykologiska tester.

Tanken är, att om din siffra kommer upp fler gånger än den borde om det var rena slumpen, kan det indikera att du har förmågan att påverka tärningen (eller slumptalsgeneratorn).

Om du statistisk sett kan förutspå oftare än slumpen, kan du ha förmågor.

Statistikern David Saunders vid University of Northampton hjälper Parker säkerställa att analysen av slumpmässiga resultat och mediala resultat är korrekta.

Spelet testar både psykokinesi, din förmåga att få tärningen att slå en särskild siffra. Och extrasensorisk perception (ESP), din förmåga att förutspå vilken siffra som kommer upp på tärningen.

Parker använder ett ESP test som exempel, för att visa vilka resultat som indikerar att du har förmågor.

Spelet slår tärningen 36 gånger innan resultatet visas, vilket är procentsatsen av hur många gånger du faktiskt förutsåg siffran. För att kunna bestämma att resultatet inte är slumpmässigt behövs minst 36 slag.

När Epoch Times personal testade spelet hade vi oftast ett resultat med 13 till 17 procent rätt, vilket är i det närmaste slumpmässigt, enligt Parker. Under 16.67 procent är ett slumpmässigt resultat.

– Det handlar inte bara om ett test. Du kan få 100 procent rätt på ett test, och även om det är väldigt imponerande, behöver det inte betyda att du har övernaturliga förmågor. Snarare är det så att om du konstant kan uppvisa resultat över 16.67 procent – 18, 19. 22 procent – då kan du åtminstone börja fråga dig själv vad det är som pågår. Kanske är det möjligt att tillskriva dina resultat till en övernaturlig förmåga.

Ännu är han många år ifrån en systematisk analys av datan, men han kollar upp de höga poängen som en del användare har delat med sig av. De högsta hittills är 38 procent.

Har man förmågor kan man förstärka dem

Inom parapsykologin anser man allmänt att en trevlig omgivning är bättre än laboratoriemiljö för att testa förmågorna. Personens mentala och emotionella tillstånd kan påverka de parapsykologiska förmågorna.

Men Parker säger att alla är olika.

– Vissa behöver vara under hög stress för att dessa fenomen ska uppträda. Någon är försenad och tar tunnelbanan till jobbet. Medan de väntar på att få gå av tåget sitter de och spelar … med goda resultat. När de sedan spelar igen på lunchrasten och är mer avslappade blir resultaten sämre.

Tanken är att spelarna kan lära sig av sin egen process, vad som verkar fungera för dem. Det kan vara olika inställningar, olika sätt att tänka om experimentet eller andra förutsättningar som kan ge bättre resultat.

Övning kan också förbättra resultaten. En del tror att alla har medförda övernaturliga förmågor, och de kan förstärkas genom att fokusera på dem och försöka använda dem.

Kan du verkligen göra en parapsykologisk avhandling

Parker har valt California Saybrook University för sina kliniska studier, eftersom de är öppna för parapsykologi.  De har några stora amerikanska parapsykologer och fakultetsassistenter knutna till sin fakultet.

– Jag jobbar med allt som är nödvändigt för att bli en licensierad klinisk psykolog, men samtidigt jobbar jag extra med att forska i parapsykologi eftersom de låter mig göra det, sade han.

Det finns inga ackrediterade universitet som erbjuder särskild examen i parapsykologi i USA. I Storbritannien är akademierna mer öppna för parapsykologi; University of Edinburgh’s Koestler Parapsychology Unit in Scotland, hjälper Parker med experimentets metodik.

Alla vinster från Parkers app ska gå till Rhine Research Center, ett oberoende icke-vinstgivande parapsykologiskt center i Nord Carolina.  Så även om spelarna väljer att inte dela med sig av sina resultat, kommer deras användande av appen bidra till forskning om övernaturliga förmågor.