Här är Sveriges 5 populäraste målningar på internet


Swedish Museum har sammanställt en lista över Sveriges mest populära målningar – det vill säga de målningar som fått flest visningar i kategorin "Paintings from Sweden" på Wikipedia. Det är övervägande 1800-talsmåleri som toppar listan. 

1. Julius Kronberg, "David och Saul"

– Sveriges i särklass populäraste målning är "David och Saul" av Julius Kronberg, målad i Rom 1885. Målningen beskriver den bibliska berättelsen om den själssjuka härskaren Saul och den godtrogne, hängivne herdegossen David, säger Tore Danielsson som leder projektet Swedish Museum.

Motivet med ”David och Saul” var vanligt inom den akademiska traditionen. Kronbergs målning bär tydliga drag av franskt orientaliserat måleri, men har även influerats av engelska akademikonstnärer som lord Leighton och sir Lawrence Alma-Tadema. Målningen är en av Sveriges nationalklenoder och finns på Nationalmuseum.

Julius Kronberg (1850-1921); "David och Saul", 1885. Nationalmuseum i Stockholm.

2. Alexander Roslin, "Porträtt av Vasily Michailovich Dolgorukov-Krimskij"

På topplistans andra plats ligger porträttet av den ryska militären Vasily Michailovich Dolgorukov-Krimskij, som är en målning av Alexander Roslin från 1776. Den målningen är troligtvis mer känd i Ryssland då den återfinns i Tretjakovgalleriet i Moskva. Dolgorukov erövrade Krim 1771, och erhöll därmed hedersnamnet Krimskij ("den krimske").

Alexander Roslin (1718–1793); "Porträtt av Vasily Michailovich Dolgorukov-Krimskij", 1776. Tretjakovgalleriet i Moskva.

Porträttmålaren Alexander Roslin vann stora framgångar i Paris där han var verksam från 1750. Hans virtuositet och lyhördhet för tidens smak föll i god jord hos den parisiska aristokratin. Särskild känd var han för sin förmåga att måla psykologiskt inträngande porträtt, och återge olika material och karnation. 

3. Mårten Winge, "Tors strid med jättarna"

På tredje plats finner vi ett motiv från den nordiska mytologin, "Tors strid med jättarna" av Mårten Eskil Winge från 1872 som ingår i Nationalmuseums samling. Winge var en av flera skandinaviska konstnärer som målade asagudarna i en tid då Sverige försökte bygga en nationskänsla, och dessa konstverk präglar än idag våra föreställningar om vikingar och asagudar. Winges samtid tolkade målningen som en allmän skildring av det godas kamp mot det onda. 

Åskan mullrar och blixtrarna far genom luften när asaguden Tor vredgas, enligt den fornnordiska mytologin. I sin jakt på ondskan, som representeras av jättar, far Tor fram i en vagn som dras av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Han svingar sin hammare Mjölner. Runt midjan har han sitt kraftbälte, Megingjord; när han drar åt det växer hans styrka.

Mårten Winge (1825-1896); "Tors strid med jättarna", 1872. Olja på duk, 484x333 cm. Nationalmuseum i Stockholm.

4. Richard Bergh, "Nordisk sommarkväll"

På topplistans fjärde plats ligger Richard Berghs "Nordisk sommarkväll" som hänger på Göteborgs konstmuseum. Den målades 1899-1900 och är en vy från balkongen på Ekholmsnäs gård på Lidingö. Det är prins Eugen och sångerskan Karin Pyk som står modeller, båda nära vänner till Richard Bergh. Prins Eugen är avbildad på Ekholmsnäs medan konstnären jobbade med målningen, men Pyk målades av i Italien.

Richard Bergh byggde ofta upp sina verk utifrån dualistiska principer, skriver Göteborgs konstmuseum, såsom man/kvinna och natur/kultur. I denna målning gestaltar han gränsen mellan människorna och naturen genom räcket med dess människolika öppningar.

"Nordisk sommarkväll är emblematisk för 1890-talets skymningsmåleri då opponenterna, som mött ljuset i Paris, återvände till hemlandet för att måla det nordiska landskapet. Bilderna fick då en mörkare, mer nationalromantisk prägel," skriver museet.

Richard Bergh (1858-1919); "Nordisk sommarkväll", (1899-1900). Olja på duk, 170×223.5 cm. Göteborgs konstmuseum.

5. Anders Zorn, "Midsommardans"

Prins Eugen har en roll även i den femte mest visade svenska målningen på Wikipedia: Anders Zorns "Midsommardans" som finns på Nationalmuseum. Målningen, som är en av Zorns mest kända, föreställer en logdans i Dalarna. Konstnären skrev själv om verket:

"En dag rodde vi (prins Eugen och Zorn) Hemulaån upp till Hemus och på återvägen gick vi upp i Morkarlby . Då föll det mig in att skicka efter en spelman och vi gick in på en gård. Snart samlades folk och en sextioåring öppnade dansen med en sjungande polka och så var dansen i full gång. Man satte ut stolar åt oss och prinsen var i extas över skådespelet."

Prins Eugen ska ha insisterat på att Zorn skulle måla scenen, och året därpå, 1897, gjorde han så.

"Denna tavla målades då under juni och en del av juli månad efter solnedgången och jag är glad att ha gjort den. Jag hade just då gett Morkarlby en ny lång majstång. Den målades röd varje midsommar och jag ansåg och anser fortfarande som min heliga plikt att närvara och leda klädningen av densamma. För resningen kl. 12 midsommarnatten har min dräng, den käre Verner, fått vara överste. När den väl var rest spelades upp en polska och en långdans dansades kring stången och in på gårdarna, en ändlös orm av ungdom. sedan dansades inne på någon gård till soluppgången. Se där vad min tavla föreställer."

Anders Zorn (1860-1920); "Midsommardans", 1897. Olja på duk, 140×98 cm. Nationalmuseum i Stockholm.

Tore Danielsson ser topplistan som ett sätt att presentera kulturarvet och lyfta fram vilka berättelser som har genomslag, säger Tore Danielsson. Listan bygger på de tio senaste dagarnas visningar av kategorin “Paintings from Sweden” på Wikipedia. Hela den aktuella listan över Sveriges populäraste målningar kan ses här.

Projektet Swedish Museum arbetar för att ta fram faktabaserade berättelser om det svenska kulturarvet genom att använda fritt licensierat material och öppna data.

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen