Handgranat kastades in i bostad i Köping
Foto: TT-arkivbild


Någon kastade under natten in en skarp granat i en bostad i Köping. Den ska dock inte ha detonerats. Platsen har spärrat av området under morgonen och granaten har tagits omhand av bombgruppen, rapporterar SVT.

Polisen fick ett larm vid 02:30-tiden på natten och fann den skarpladdade handgranaten och konstaterade därmed att ett misstänkt brott skett.

Händelsen utreds av polisen som försök till mord alternativt grovt olaga hot. Ingen person har kommit till skada. Polisen har inte gripit någon och det finns ingen misstänkt gärningsman i nuläget.

– Det finns inget som tyder på att det skulle vara slumpmässigt, säger presstalesperson för polisen, Johan Thalberg, rapporterar SVT Nyheter i Västmanland.

Familjen låg och sov när de vaknade av ett ljud. De hittade sedan granaten och larmade polis.

Sverige har under de senaste åren drabbats av en mängd handgranatsdetonationer. Enligt polisen är användandet av handgranater fortfarande ett stort problem. Förra året detonerade 21 handgranater i Sverige. 2016 och 2015 var siffran 32 respektive 10, rapporterade Metro i januari.

Två personer har hittills dött av handgranater. I januari i år dödades en man i tunnelbanan vid Vårby Gård. En åttaårig pojke dödades 2016 i Biskopsgården i Göteborg efter att en handgranat slängts in i en lägenhet genom ett fönster.

2015 kastade någon en skarp splittergranat av modell M75 mot en polisbuss i Tumba i Stockholm där fyra poliser satt. Alla fyra klarade sig oskadda.

– Generellt kan man säga att handgranater används hänsynslöst av de kriminella i Sverige. Man har ingen tanke på om oskyldiga drabbas eller inte, sade poliskommissarie Catharina Greiff vid Nationella operativa avdelningen, NOA, till Metro.

Handgranaterna som finns i omlopp i Sverige kommer framför allt från forna Jugoslavien, uppger polisen.