Hällefors får helrött styre – S vill inte samarbeta med Moderaterna
Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Socialdemokraterna kommer tillsammans med Vänsterpartiet att styra Hällefors de kommande fyra åren, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Efter att S i den senaste mandatperioden styrt kommunen med Moderaterna och Grythyttelistan, väljer partiet att gå mer åt vänster.

– I tider när många vrider sig mer åt höger anser vi att vi gått för långt åt höger i Hällefors. Vi vill därför vrida oss mer åt vänster. Det är en ideologisk fråga, menar Susanne Grundström, ordförande för Socialdemokraterna i Hällefors, till tv-kanalen.

S fick nio mandat och V sju mandat, vilket totalt blir 16 av 31 mandat tillsammans i kommunfullmäktige. Det innebär att de båda partierna har tillräckligt för egen majoritet.

Under den tidigare mandatperioden har M och S lyckats få Hällefors att stiga rejält på den årliga näringslivsrankningen. 2015 låg kommunen i hela landet på plats 290. De senaste tre åren har man klättrat rejält och ligger nu på plats 134.

Enligt Socialdemokraterna kommer man prioritera näringslivet även i framtiden, och även Vänsterpartiet tycker att det är en viktig fråga.

Man säger också att man bland annat vill stärka den lokala välfärden och satsa på samhällsbyggnad för lokala utveckling.

Föreningslivet, integrationen och den lokala demokratin är tre ytterligare områden som man avser att prioritera.

S och V fick 28,2 respektive 20,99 procent i valet till kommunfullmäktige 2018 i Hällefors. SD hamnade på 13,79 procent medan M och C fick 18,49 respektive 10,77 procent.

När det gäller valet till riksdagen blev det annorlunda. S och V fick 39,73 respektive 8,98 procent. 24,67 procent röstade på SD. M och C fick 11,89 respektive 6,04 procent av rösterna.