loadingHammarbys Emilie Joramo och Häckens Felicia Schröder i en tuff duell under påskdagens semifinal i svenska cupen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Fotboll

Häcken till cupfinal efter straffdrama

Göran Sundberg/TT

Häcken tog sig till final i svenska cupen efter ett jättedrama. Reprisen på fjolårets cupfinal gick till straffar där Häcken vann med 8–7 efter tio straffomgångar. Clarissa Larisey avgjorde för Häcken.

Det innebär att Piteå väntar i finalen den 1 maj där det tidigare har lottats att Häcken får hemmaplan.

I fjol gjorde Hammarby och Häcken upp om både SM-guldet och cupguldet – med "Bajen" som vinnare i båda fallen.

Hammarby inledde bäst och skapade farligheter, men Häcken – som fick ett mål underkänt före paus – avslutade första halvlek med en träff i stolpen genom Felicia Schröder.

Häcken har imponerat i Champions League och deras framfart tog inte slut förrän i torsdags då Paris Saint-Germain vann i kvartsfinalreturen i Paris.

Tränaren Mak Lind sade i halvtidspausen i Aftonbladets tv-sändning att han var bekymrad över en del misstag.

– Det märks att vi är trötta mentalt, sade han.

Men Häcken tog över och i slutet av ordinarie tid kom ett par lägen att avgöra.

Anna Anvegård fick ett friläge i 82:a minuten, men såg av tv-bilderna att döma ut att fällas av Hammarbymålvakten Anna Tamminen.

Men till gästernas frustration friade domaren Lovisa Johansson.

Fem minuter senare prickade Matilda Nildén undersidan av ribban.

Men matchen gick till förlängning.

Då kom målen.

Smilla Vallotto kunde ge Hammarby ledningen i 95:e minuten efter snyggt förspel av Vilde Hasund.

Men bara fem minuter senare kvitterade Häcken genom Katariina Kosola, framspelad av Anvegård.

Sedan vann Häcken efter tio gastkramande straffomgångar. Clarissa Larisey gjorde Häckens mål i sista omgången och därefter missade Hammarbys Alice Carlsson.