Gynna den svenska marknaden
Konsumtion
Att gynna de lokala företagen handlar inte bara om att stödja småföretagare eller göra en insats för miljön. Det skapar också en samhörighet i bygden. Foto: Aya Images


En så enkel handling som att handla kan te sig på många olika sätt. Vi kan gå till någon av de smidiga stormarknaderna med bra parkeringsplatser eller kanske beställa en matkasse på nätet som vi hämtar upp eller får levererad direkt till dörren.

Just handling, matlagning och hantering av livsmedel är saker som verkar små men som faktiskt är en grundläggande och oerhört viktig del i våra liv. Ofta tror vi att det är det storslagna eller häftiga som gör att vi blir lyckliga men ju äldre jag blir förstår jag mer och mer att lycka skapas av den miljö i vilken vi lever. Genom handlingar som till en början verkar vara små eller triviala skapar vi den kultur som sedan kommer att vara en stor del av våra liv.

Ofta är vi inte medvetna om att det faktiskt är vi som bestämmer hur vår värld ska se ut. Att exempelvis byta vana och gynna närproducerad mat istället för billigare utländsk ger kanske inte en omedelbar effekt men långsiktigt kan denna till synes enkla handling förändra det sätt på vilket vår mat produceras.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!