”Gröna bubblor” ett oroande tecken i tiden

Illustration: Jens Almroth


I tredje avsnittet av Epoch Times podd "Gröning & Blomgren utanför" samtalar programledarna Lotta Gröning och Jan Blomgren med Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi vid högskolan i Jönköping om "gröna bubblor". Begreppet har kanske ingen exakt definition, men syftar i samtalet på stora projekt som dras igång, gärna med en hel del skattemedel, och som ska vara banbrytande i miljöhänseende, men som sedan misslyckas.

Sandström nämner satsningen på etanol som drivmedel som ett typiskt exempel som började för snart två årtionden sedan. Att blanda in etanol i bilbränsle är i sig inte dumt – man sparar på fossila bränslen och bilarna går till och med bättre med lite etanol.

Att däremot gå över till att helt köra på etanol, eller att storskaligt framställa drivmedelsetanol av spannmål, är idéer som fallerat, och som knappast skulle ha satts i verket utan starka incitament i form av skattelättnader, subventioner och statliga investeringar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!