Geologins dag: Från stenpyssel till gruvbesök och vulkanvandring
Vy över en del av Dannemora gruvområde. Foto: Robert Bergholm/Dannemora gruvor


Från tipsrundor, stenpyssel och att få en närmare titt i mikroskop, till att besöka gruvor under jorden och gå på vulkanvandring; vid Geologins Dag finns stora chanser att lära sig mer om geologi, för stora som små. Evenemang finns i hela landet lördag den 14 september.

Det nordligaste firandet äger rum i Kiruna och Gällivare där man kan besöka LKAB och få se vad en geolog där arbetar med. Här finns också tipsrunda och mineral- och bergartsbestämning.

I Skåne anordnas så många som tio olika aktiviteter. Här kan man utforska grottor på Kullaberg eller gå på vulkanguidning.

Geologins Dag är en årlig temadag som hålls den andra lördagen i september. Syftet är att öka kunskaperna om geovetenskaperna, visa på nyttan med geologi och stärka geologins ställning i samhället. Både små och stora är välkomna på en mängd olika arrangemang runt om i landet. Mer kunskap om geologi kan ge ett nytt perspektiv på skogsturen, för alla åldrar.

Ovan och under jord i Dannemora

Vid Dannemora gruvor i norra Uppland väntar man runt hundra deltagare på helgens olika arrangemang. Bland annat finns här möjlighet att utforska gruvindustrins historia både ovan jord och på promenad 70 meter ner. Här får man besöka dagbrott från slutet av 1400-talet, med utsikt flera hundra meter ner i Moder Jord. På besök nere i gruvan får man gå in i en av gruvorterna. Hjälm från man låna, men man rekommenderas att ta med både ficklampa och oömma skor. En sådan utbildningstur passar både för barn och de som inte är i god fysisk form.

På besök nere i Dannemora gruva vill man inte ha klaustrofobi. Foto: Robert Bergholm/Dannemora gruvor

Sverige står fortfarande för 90 procent av Europas järnmalmsbrytning och här har Dannemora bidragit fram till 2015, berättar Anna Arvsten vid Dannemora gruvor. Många svenskar känner dock inte till järnmalmens ekonomiska betydelse och hur viktig den är för vår industri. Det här är mer känt hos den äldre generationen, säger hon, och hoppas förstås att många från yngre generationer tar chansen att få lära sig mer under helgens arrangemang.

Nytt för i år är en hel eftermiddags äventyr, ”Walkabout”, både under och ovan jord. Här behöver man vara van att vandra och inte ha klaustrofobi, säger Anna. Hon berättar att vandringen är 5,3 kilometer under jord och 3 kilometer ovan jord. Det kommer att finnas marschaller utställda i gruvan, men hon rekommenderar ändå att man har med en ficklampa.

På ett anvisat område finns det möjlighet att gå på mineraljakt. Även om man i Dannemora alltid huvudsakligen brutit järnmalm, så har man, liksom andra gruvor, även tagit tillvara på andra material, på gott och ont. I Dannemora bröt man förr asbest och andra mineraler som inte var nyttiga. På området för mineralletningen har man därför säkerställt att det bara finns nyttiga mineraler, berättar Anna.

Här kan man säkert göra spännande fynd, och har man riktig tur kan det som glimmar visst vara ädelt.

– Vi har guld vid Dannemora, men inte så att det är värt att jaga, säger Anna Arvsten.

För att vara säker på att få en plats där det är begränsat antal platser är det bra att anmäla sig innan.

Mineraljakten kan bjuda på spännande fynd. Foto: Robert Bergholm/Dannemora gruvor

Geologins dag startade år 2001 på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien och genomförs nu av den ideella Föreningen för Geologins Dag. De flesta aktiviteter är gratis, medan en del innebär en mindre kostnad. Här hittar du aktiviteter nära dig. 

Observera att vissa arrangemang äger rum söndag den 15 september.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.