Gängkriminella fick lyxlägenhet – Malmö stad betalade 70 miljoner kronor
Malmö stad betalade mångmiljonbelopp för stödboende där kriminella fortsatte att begå brott. Foto: Skärmdump/SVT


Malmö stad har betalat 70 miljoner kronor för en lägenhet som var avsedd som ett stödboende för personer att ta sig ur sitt kriminella beteende. Men i stället har den använts av gängkriminella som bas, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Granskningen som tv-kanalen har gjort visar att flera av de placerade fortsatte att begå brott i stödboendets lägenheter. Samtidigt har socialtjänsten och det företag som stod för stödboendena i flera fall inte följt upp regelbrotten.

I juli fick två män i ett kriminellt gäng bo i samma lägenhet på fem rum i centrala Malmö. Kommunen betalade 1 500 kronor per dygn för den ena mannen och 1 800 kronor för den andre. I priset ingick tillsyn och städning.

Förra året inträffade ett sprängdåd i ett bostadshus i Malmö. Polisen gjorde sedan en husrannsakan i ett stödboende varpå man hittade tre kraftiga fyrverkeripjäser – samma typ som användes vid explosionen. Ett fingeravtryck i sprängladdningen kunde kopplas till en person i stödboendet.

I ett annat stödboende hittade polisen kokain. Där bodde två av företagets anställda. Den ena har tidigare suttit i fängelse för ett sprängdåd på bostadsbolaget Victoria parks kontor på Rosengård.

Polisen som har god insyn i den undre världen i Malmö beskriver den sistnämnde som en ledande kriminell som har nära till våldsmetoder och hot. Flera personer i hans nätverk misstänks ligga bakom sprängdåd och utpressningsförsök i Malmö under hösten.

Socialtjänsten betalade omkring 45 000 i månaden för den ena lägenheten och omkring 30 000 kronor i månaden för den andra.

Kommunen ska nu göra en undersökning av stödboendena som drivs av företaget efter SVT:s granskning.

– Den information som ni lämnar sammanfattningsvis ger så klart en bild av en allvarlig situation som vi behöver titta vidare på, säger Katarina Lindeberg, avdelningschef på Arbets- och socialförvaltningen i Malmö, till tv-kanalen.