Fyra stora kvinnonamn i nypremiären av Elektra
Iréne Theorin i rollen som Elektra. Foto: Chris Cloag


De tre ledande rollerna i Strauss Elektra hör till operarepertoarens mest krävande partier. Vid nypremiären den 10 januari på Kungliga Operan hör vi här de internationellt hyllade sopranerna Iréne Theorin och Katarina Dalayman, samt nya stjärnskottet Cornelia Beskow. Musikalisk ledare är den australiska världsdirigenten Simone Young, som gästar Kungliga Operan för allra första gången.

Richard Strauss Elektra lämnar ingen oberörd. Operan hade urpremiär i Dresden 1909. Det är ett verk som tar andan ur publiken med sitt gastkramande drama om kvinnan som är besatt av att hämnas mordet på sin far. Historien, baserad på Sofokles klassiska tragedi, är en knivskarp studie i kvinnligt raseri, men också en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. En emotionell motorväg i blod och katastrof, och med en intensitet som är den högsta från första till sista ton.

Iréne Theorin framträder regelbundet på de största operascenerna och gör som Elektra ett efterlängtat gästspel i en av hennes paradroller. Katarina Dalayman, som sjöng Elektra vid premiären 2009, återkommer nu som Klytaimnestra. Cornelia Beskow, som i våras fick ett stort genombrott som Sieglinde i Operans ring-uppsättning, vann i november fyra förstapriser i The Lauritz Melchior International Singing Competition, en tävling för unga Wagner-sångare.

Den australiska dirigenten Simone Young 2010. I samband med Elektra kommer Young att gästa Kungliga Operan för första gången. Foto: Bertold Fabricius

Simone Young tillhör den absoluta världstoppen bland dirigenter. Hon har dirigerat i åtskilliga av världens ledande operahus och symfoniorkestrar och är flerfaldigt prisbelönad. Av den tyska tidskriften Opernwelt har hon utsetts till Årets dirigent 2006 och hon var 2011-2015 chefsdirigent för både Hamburgoperan och Hamburgs filharmoniska orkester.

Kungliga Operans uppsättning är signerad regissören Staffan Valdemar Holm, som bland annat gjort Wagners prisade Nibelungens Ring på Operan, spelad tidigare i år. I det konstnärliga teamet ingår även Holms samarbetspartner Bente Lykke Möller, som står för scenografi och kostym, och Torben Lendorph, ljusdesigner.

Elektra spelas endast 7 gånger.


Mest Lästa