Förslag på höjt lönekrav för arbetsinvandrare

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se ytterligare krav på arbetskraftsinvandring. Foto: Henrik Montgomery/TT


Regeringen vill att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ska höjas kraftigt. Dagens lönenivå leder till fusk och osund konkurrens, menar Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

På torsdagen väntas regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss som föreslår att en arbetskraftsinvandrare ska ha en anställning som ger en god försörjning. I dag ligger kravet på en minimilön på 13 000 kronor i månaden. Den summan vill regeringen ska mer än fördubblas.

– Det är en nivå som har bidrag till grovt utnyttjande på svensk arbetsmarknad och grogrund för fusk och dumpade löner, säger Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!