loadingAtt äta mer frukt och färre salta snacks skapar bättre psykisk hälsa enligt en ny studie. Foto: Jill Wellington
Att äta mer frukt och färre salta snacks skapar bättre psykisk hälsa enligt en ny studie. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Forskning: Må bättre med mer frukt och mindre salta snacks

Lotta Svedin

Den mat vi äter påverkar direkt vår psykiska hälsa. En studie publicerad i British Journal of Nutrition visar att mer frukt gav färre depressiva symtom och bättre psykiskt mående, medan salta snacks ökade ångesten.

Att äta frukt oftare och dra ner på de salta snacksen kan göra att du mår mentalt bättre. Det visar en ny studie från universitetet i Cambridge. Studien antyder att mer frukt gav färre depressiva symptom och bättre psykiskt mående medan mer salta snacks ökade ångesten.

Det är fortfarande oklart hur och varför det vi äter kan ha betydelse för hur vi mår. Men forskarna tror att det kan ha att göra med hur näringsämnena påverkar kognitiva processer. Det skriver Psykiatrispecialisterna i ett pressmeddelande.

Även tidigare studier har antytt att en näringsfattig kost har en negativ inverkan på kognitiv funktion, medan en näringsrik kost förbättrar den.

De senaste åren har forskare börjat fundera på om en förändring av kosten kan vara en väg till att förbättra det psykiska måendet. Det finns mycket som tyder på att det finns en koppling mellan att äta näringsrika livsmedel, som frukt och grönt, och färre psykiska problem. Medan konsumtion av näringsfattiga livsmedel som godis och snacks kan ha ett samband med ökad stress, ångest och depression.

I studien, som gjordes på 428 personer i Storbritannien, undersöktes om kosten kan påverka det psykiska måendet genom sin inverkan på kognition och om frekvensen och mängden av grönsaker påverkade.

Resultaten visar att hur ofta man äter frukt tycks ha större betydelse än mängden frukt man åt under en vecka. De som åt frukt ofta mådde bättre psykiskt än de som åt frukt mer sällan. Därför spekulerar forskarna i om det kanske är viktigare hur ofta man konsumerar frukt än den totala mängden man får i sig.

Vid konsumtionen av salta snacks sågs ett samband med ångest. Det stämmer överens med tidigare forskning som antyder att salt mat och snabbmat kan öka ångest. Men det kan också vara så att personer med mer stress och ångest äter mer näringsfattiga livsmedel som en strategi för att hantera sin ångest.

Intressant nog så påverkade inte frekvensen av grönsaksintag den psykiska hälsan, skriver Psykiatrispecialisterna i pressmeddelandet.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAtt äta mer frukt och färre salta snacks skapar bättre psykisk hälsa enligt en ny studie. Foto: Jill Wellington
Att äta mer frukt och färre salta snacks skapar bättre psykisk hälsa enligt en ny studie. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Forskning: Må bättre med mer frukt och mindre salta snacks

Lotta Svedin

Den mat vi äter påverkar direkt vår psykiska hälsa. En studie publicerad i British Journal of Nutrition visar att mer frukt gav färre depressiva symtom och bättre psykiskt mående, medan salta snacks ökade ångesten.

Att äta frukt oftare och dra ner på de salta snacksen kan göra att du mår mentalt bättre. Det visar en ny studie från universitetet i Cambridge. Studien antyder att mer frukt gav färre depressiva symptom och bättre psykiskt mående medan mer salta snacks ökade ångesten.

Det är fortfarande oklart hur och varför det vi äter kan ha betydelse för hur vi mår. Men forskarna tror att det kan ha att göra med hur näringsämnena påverkar kognitiva processer. Det skriver Psykiatrispecialisterna i ett pressmeddelande.

Även tidigare studier har antytt att en näringsfattig kost har en negativ inverkan på kognitiv funktion, medan en näringsrik kost förbättrar den.

De senaste åren har forskare börjat fundera på om en förändring av kosten kan vara en väg till att förbättra det psykiska måendet. Det finns mycket som tyder på att det finns en koppling mellan att äta näringsrika livsmedel, som frukt och grönt, och färre psykiska problem. Medan konsumtion av näringsfattiga livsmedel som godis och snacks kan ha ett samband med ökad stress, ångest och depression.

I studien, som gjordes på 428 personer i Storbritannien, undersöktes om kosten kan påverka det psykiska måendet genom sin inverkan på kognition och om frekvensen och mängden av grönsaker påverkade.

Resultaten visar att hur ofta man äter frukt tycks ha större betydelse än mängden frukt man åt under en vecka. De som åt frukt ofta mådde bättre psykiskt än de som åt frukt mer sällan. Därför spekulerar forskarna i om det kanske är viktigare hur ofta man konsumerar frukt än den totala mängden man får i sig.

Vid konsumtionen av salta snacks sågs ett samband med ångest. Det stämmer överens med tidigare forskning som antyder att salt mat och snabbmat kan öka ångest. Men det kan också vara så att personer med mer stress och ångest äter mer näringsfattiga livsmedel som en strategi för att hantera sin ångest.

Intressant nog så påverkade inte frekvensen av grönsaksintag den psykiska hälsan, skriver Psykiatrispecialisterna i pressmeddelandet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024