Forskning: Choklad är bra för hjärnan och andra organ

Kakao innehåller nyttiga ämnen som är bra för hälsan.

Mörk choklad har positiva effekter på bland annat hjärna, hjärta, kärl och hud, tack vare kakaons innehåll av flavonoler och antioxidanter. Foto: Theo Crazzolara


Choklad är en delikatess som värderas högt över stora delar av världen, och det uppskattas att över en miljon människor äter choklad varje dag. Man talar ofta om choklad som en tröst eller belöning, som kan ses som antingen en lyxig eller en skuldbelagd njutning.

Och visst stämmer det här bra i vissa fall – att äta för mycket söta, chokladprodukter kan vara både en nyckelorsak till sjukdomar såsom diabetes typ2, och ett hinder för dem som försöker hålla en hälsosam vikt och andra positiva hälsomål.

Men något som många inte känner till är hur nyttig choklad faktiskt kan vara för hälsan.

Choklad kan vara bra för hjärnan

Om du någon gång satte i dig en chokladkaka under dubbel-lektionen eller den långa salskrivningen i skolan var det kanske inte en medveten tanke på att det skulle förbättra din hjärnkapacitet, utan mest för att få lite energi och belöning.

Att äta ca 30 gram choklad per dag, eller omkring 150-200 kalorier, har en mängd olika fördelar. Och även om inga livsmedel är några mirakelmedel, så är jag en stor förespråkare för att man ”behandlar” sig själv med choklad varje dag.

Dr. Jacylin London, näringschef på Good Housekeeping Institute

Men även om själva sockret ger en energikick i sig och kan bidra till ökat fokus på skolarbetet, så är det faktiskt några andra nyckelingredienser i choklad som forskare nu tror leder till långvariga positiva effekter på den mänskliga hjärnan. Dessa nyttiga ämnen finns i kakaon, och för att få flest hälsofördelar ska man veta att mörk choklad hjälper till att undvika det där extra sockret som praktiskt taget tar ut de positiva fördelarna.

Kakao innehåller en grupp växtbaserade ämnen som kallas flavonoler. De finns även i andra livsmedel såsom päron, äpplen och vissa teer, och är sannolikt de ämnen som inspirerade det gamla ordspråket: ”An apple a day keeps the doctor away”. Flavonoler är kända för att förbättra hjärt- och kärlhälsan, och numera tror man dessutom att de påverkar både fokus och minne.

En studie vid University of L´Aguila i Italien visade att dessa flavonoler direkt påverkar människans förmåga att koncentrera sig och ta in information, vilket leder till att man bättre kommer ihåg och förstår informationen. Läsförståelse och minnesfunktion förbättras med hjälp av flavonoler, och personer som äter en kost rik på dessa ämnen har också lättare att fokusera på sin uppgift.

Det här förklarar varför ett äpple eller en kopp svart te kan vara så effektivt som studie- eller arbetshjälp. Forskarna har nyligen upptäckt att dessa flavonoler även finns i choklad. Trots att det tillsatta sockret, mjölkprodukterna och fetterna i viss choklad kan ha motverkande hälsoeffekter, så säger Jacylin London, näringschef på Good Housekeeping Institute, att om man håller mängden under kontroll kan fördelarna ändå vara större än problemenfla.

– Att äta ca 30 gram choklad per dag, eller omkring 150-200 kalorier, har en mängd olika fördelar. Och även om inga livsmedel är några mirakelmedel, så är jag en stor förespråkare för att man ”behandlar” sig själv med choklad varje dag, säger hon.

Kakaoträdet odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Carl von Linné gav kakaoträdet namnet Theobróma Cacáo som betyder gudaspis. 

Mörk choklad kan vara bra för hjärtat

En del hälsoentusiaster rekommenderar varmt ett glas rött vin till middagen, med hänvisning till forskning som visar att det kan hjälpa till att sänka risken för hjärtinfarkt. Men vad färre människor känner till är de fördelar som mörk choklad kan ha på hälsan – särskilt när det kommer till hjärtat.

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visade att man observerat sänkt blodtryck på friska personer efter att de ätit choklad, dessutom fick de högre insulinkänslighet, lägre insulinresistens och minskad risk för blodproppar.

De här studierna visar inte nödvändigtvis att choklad har samma effekt på personer som redan har hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, så det är inte något substitut för andra former av medicinsk behandling. Men substanserna i mörk choklad är bra för att upprätthålla ett friskt kärlendotel, vilket är det membran som kläder insidan av blodkärlen. Det här förbättrar kärlfunktionen, begränsar risken för blodpropp, och tar samtidigt hand om blodtrycket.

Nyckeln är förstås densamma som för chokladens positiva effekter i andra sammanhang – det är kakaon i sig som ger fördelarna. Därför kommer du att gynnas betydligt bättre om du köper en högkvalitativ, naturlig mörk choklad än en kaloriproppad, processad Twix eller Marabou, och det blir ännu bättre för hälsan om du äter med måtta. Om du hittar någon naturligt sötad choklad (med exempelvis stevia eller björksocker) utan tillsatta sockervarianter kan du dra ännu större nytta av de positiva ämnena i choklad, samtidigt som du undviker det kolesterol, natrium och socker som finns i de ”vanliga” chokladkakorna.

Choklad tillverkas av bönor som finns inne i kakaoträdets frukter. Bönorna fermenteras, torkas och rostas innan de mals till pulver.

Choklad kan vara hälsosamt för hyn

Att äta för mycket socker kan vara en av de största orsakerna till acne, så många människor tror automatiskt att choklad och dålig hy hänger ihop.

Men faktum är att choklad innehåller otroliga mängder antioxidanter, som är mycket bra för en frisk hy. Man kan använda ansiktsskrubb med choklad, men att även äta lite varje dag kan göra stor skillnad; mörk choklad är så rik på antioxidanter att de kan göra storverk för att behålla en mjuk hud, läka blemmor, och skydda huden från väder och andra påfrestningar.

Men precis som med chokladens fördelar inom andra områden så gäller även här att äta med måtta.

Det är inte heller bara mjuk hy som dessa mörka chokladantioxidanter kan främja. Enligt en artikel från den referentgranskade tidskriften Antioxidants and Redox Signaling, kan de här ämnena skydda huden mot UV-strålning och den skada det orsakar. Man skulle naturligtvis inte skippa solskyddskrämen innan man tillbringar en dag på stranden för att istället äta några bitar mörk choklad, men faktum är att det kan ha en stor påverkan på hur väl din hud klarar sig i solen.

Choklad kan dessutom vara antiinflammatorisk, vilket kan leda till mildrade hudproblem, men balansen är fortfarande viktig. Se alltid till att inte överäta med förhoppningen om att få ett bättre resultat, för även om man lyckas ta upp de antioxidanter man önskar, så kan det tillsatta sockret och överskottet av energi skada hälsan i det långa loppet.

Obs! Den här artikeln är endast för informativa syften och är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.