Folkmusikens hjältar
Erik Ask Uppmark och Anna Rynefors är folkmusiker som uppträder med medeltida musik. Under pandemin har de hållit digitala konserter varje vecka. Foto: Jens Nordström


2020 var ett svårt år för många kulturarbetare och starten på 2021 har inte varit lättare. Den 27 mars anordnade Riksförbundet för folkmusik och dans Folk och världsmusikgalan.

Galan hålls digitalt och jag välkomnas från mitt vardagsrum av värdarna Erik Rask och Brita Björs som berättar hur juryn undersökt hur folkmusik har utövats under 2020 och upptäckt att även under pandemin har människor inom folkmusiken hållit igång sitt arbete.

– Man får en nästintill chockartad insikt i hur mycket man gör folkmusik i det här landet. Läser Erik Rask upp ur juryns utlåtande.

Galans vinnare tas detta år fram på kriteriet av insatser gjorda för folkkulturen under 2020. Det handlar om människor som lyckats skapa gemenskap och engagemang under pandemin. 24 folkhjältar har tagits fram och av dem får 6 stycken stipendium för Årets folkhjälte.

– Det här är våra folkhjältar. Sex av dom ska prisas lite extra och föräras ett folkhjältestipendium på 10 000 kronor Berättar Brita Björs.

Kvällen varvas med utdelningar av stipendier, insatser för folkmusik och spelande folkmusikband. Här träffar vi bland annat Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelye som spelar folkmusik på Yiddish och Linnea Aall Campbell och Samantha Ohlanders två av Hälsinglands främsta unga folkmusiker.

Bland de vinnande finner vi Lars Lindqvist från Järfälla spelmän som berättar om hur viktigt det är att träffas och vara social som spelman. Han har anordnat digitala träffar tillsammans med spelningar på innergårdar och utanför fönster.

– Spelmän är en väldigt social grupp, det får man också ta tillvara på. Säger Lars Lindqvist

Lars Lindqvist berättar att han från början var väldigt tveksam till att använda zoom eller liknande tjänster för att sammanföra musiker men att han inte direkt såg något val.

– Hur ska man leda en grupp som inte kan ses. Då får man hitta på något annat. Säger han

Sångaren Emma Björling startade gruppen ”Visbok – Songbook” på Facebook, en grupp som slog rot och blev nästan 2000 medlemmar. 

”Facebookgruppen Visbok – Songbook har fått viskulturen att blomstra, både i Sverige och utomlands” skriver juryn i sitt utlåtande.

Det var egentligen inte meningen att starta något större utan Emma Björling sökte egentligen bara efter nya sätt att kommunicera när Danmark stängde ner.

– Danmark hade en rejäl nedstängning. Jag tror att jag helt enkelt blev uttråkad, berättar hon.

Det gäller att ha en positiv attityd när världen förändras och inte stå handlingsförlamad. Exempelvis undervisade Emma Björling i stämsång där hon spelade in sig själv i flera stämmor och spelade upp det samtidigt.

– Gilla läget. Det går inte att göra på något annat vis nu. Man får se det positiva i det och acceptera att det är som det är, säger hon.

Erik Ask Upmark & Anna Rynefors spelar medeltidsmusik och har under pandemin fått alla sina konserter inställda. De började då lajvstreama musik varje vecka vilket krävde en del justeringar i deras vardagsliv. Paret byggde om sitt vardagsrum till en blackbox.

– Ni byggde om ert vardagsrum till en blackbox för att kunna göra varje vecka-streaming. Säger värden Berit Björling.

Hon har dock tagit omställningen med ro även om kravet på att ha ett rum helt tomt kan vara speciellt.

– Det är något härligt med ett ganska tomt rum där man kan skapa vad som helst. Säger Anna Rynefors.

– Vi kan ganska snabbt rodda tillbaka till ett vardagsrum igen, tillägger hon.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

Fakta

Folk och Världsmusikgalan

Galan spelades första gången 2010 och har med undantag av 2019 hållits varje år.

Galan arrangeras av Riksförbundet för folkmusik och dans.

Galan hölls i år helt och hållet digitalt och streamades via Stallet Världens Musiks facebooksida.

Den går i efterhand att se på Stallet världens musiks youtubekanal.

Årets folkhjältar blir: Emma Björling, Distanserz, Erik Ask Upmark & Anna Rynefors, Lars Lindkvist, #Digistämman, Jenny Gustavsson, Ornungastämman.