Feng shui utomhus kan ge mer lugn och skönhet
Lummig grönska kan göra skillnad för ett hem.


Tidigare bodde jag i ett hus bara ett kvarter bort från en stor motorväg. Jag älskade huset, men att sköta trädgården var en verklig utmaning. På en del ställen var växterna alltid törstiga och torra oavsett hur mycket vatten de än fick. På andra håll var det sankt och verkade aldrig torka upp.

Fast jag lade på mängder med täckbark var jorden hård som betong. Varje år fick jag byta ut några växter i samma område av trädgården, medan jag på annat håll fick dra bort växter som växte okontrollerat. Jag hade haft trädgårdar förut, men just den här var verkligen en prövning.

När jag tänker tillbaka på den trädgården, så tror jag att det här området hade knepig energi, eller Qi. Nu bor jag i ett hus som är inbäddat  i skogen, alldeles vid en liten å och här känns marken helt enkelt gladare. Här finns djur, växterna har lätt för att växa i trädgården och jag njuter av att se årstiderna komma och gå från vår altan. Här förstår jag naturens läkande kraft.

Geomantik

Inom kinesisk medicin finns det många vägar till läkande, från akupunktur till örter och kost-terapi. En mindre känd gren av den kinesiska medicinen kallas geomantik.

För att beskriva det enkelt är geomantik ett sätt att komma åt kunskap och så småningom läkning, genom att läsa av jordens energi.

I sin tidigaste form användes geomantik för att studera jordens tecken för att bestämma den bästa platsen för en byggnad. Geomantik kan låta mycket likt feng shui, och det finns goda skäl till det. Feng shui, som handlar om att förändra miljön för att förbättra dess energi, är en gren av geomantiken. Feng shui, spådom och astrologi är allihop olika grenar inom geomantiken.

Om man städar upp stöket och får ett litet rent område så känns samma plats mycket mer avslappnande och inbjudande.

Genom principerna för feng shui kan man ändra de flesta platser så att det känns bättre. Ett bra exempel på enkel feng shui är när man kommer till ett ställe som är mycket stökigt. Det känns kaosartat och stressande. Men om man städar upp stöket och får ett litet rent område så känns samma plats mycket mer avslappnande och inbjudande.

Förslag för bättre harmoni

När det gäller platser utomhus så är det möjligt att göra förändringar för att ändra energin i ett utmanande område. Man kan förvandla en plats som inte känns så inbjudande till en som är avslappnande och balanserad. Här är några förslag:

Rensa där det är stökigt. Som jag skrev tidigare så är det stressande med stök och det känns i ögonen. Ställ undan tomma krukor, trasiga slangar och verktyg eller leksaker som inte används för tillfället. Det är fantastiskt hur annorlunda ett utrymme kan kännas bara av att man gör sig av med det synliga kaoset.

Ordna rinnande vatten. En fontän eller ett vattenfall ger en känsla av flöde, ett lugnande ljud och ger dessutom negativa joner. Negativa joner rensar luften genom att binda till allergiframkallande ämnen, förorenande ämnen och andra positivt laddade partiklar i atmosfären.

Locka dit fåglar. En fågelmatare lockar till sig fåglar som ger liv och sång i utemiljön. Ett fågelbad är inte bara till nytta för fåglarna, utan ger också ett inslag av vatten till platsen. För att även här få negativa joner så se till att vattnet hålls färskt eller i flöde.

Skaffa ett vindspel, men välj ett med en klang som du tycker om. Vindspel känns upplyftande och ger en positiv energi.

Det finns många olika varianter av vindspel. Den här har hängande stänger i metall, men det finns också de som är av trä.

Skaffa växter till din trädgård eller uteplats. Växter ger en positiv närvaro oavsett om det är i en trädgård eller i krukor på en altan. Det ger en kontakt med träelementet. Blommande växter ger ytterligare en dimension med sina färger och skönhet. De lockar också humlor och fjärilar.

Odla gärna något ätbart. Det går lika bra att odla i krukor som direkt i marken. Att kunna äta sallad, örter eller kanske jordgubbar som du odlat själv ger en närmare fysisk koppling till ditt utrymme ute, liksom till vår jord.

Vintertid

Även om du kanske inte är där ute på vintern kan din trädgård eller uteplats ändå vara energigivande och tilltalande att se på.

Att plantera växter som är gröna året om, vilka finns i olika storlekar och former, håller platsen levande året runt. Fågelmatare kan locka fåglar under hela vintern. Fåglarna ger aktivitet och energi utanför fönstret. Granris, kransar och dekorationer av det som finns i naturen är också sätt att behålla kontakten med uteplatsen under vintern.

Den varmare tiden på året kan fåglarna lockas till ett fågelbad.

Så, kunde feng shui höja energin i trädgården vid mitt gamla hus? Svaret är ja. Vi arbetade hårt för att göra ett antal förändringar och det förbättrade faktiskt känslan där. Vi gjorde om gångstigen, gjorde uteplatser i sten, planterade i stora blomkrukor, matade fåglarna, anlade en liten grönsaksodling och hängde upp vindspel.

Det blev till sist en riktigt fin plats där vi kunde sitta och koppla av och äta. Men närheten till motorvägen, den fattiga jorden och att den kändes tömd på Qi var verkligen en utmaning för att kunna få en harmonisk uteplats.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till ”Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Artikeln publicerades först på AcupunctureTwincities.com

 

De räddade apan från 25 års fruktansvärd misär – nu får den kärlek och omsorg

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?