loadingGrossister, framförallt utländska, fuskar med märkningen och anger fårkött som det betydligt dyrare lammkött. Arkivbild. Foto:
Johan Nilsson/TT
Grossister, framförallt utländska, fuskar med märkningen och anger fårkött som det betydligt dyrare lammkött. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Fårkött säljs som dyrare lammkött

Epoch Times

Mer än hälften av det lammkött som säljs i Sverige är egentligen fårkött. Livsmedelsinspektörer har nu uppmärksammat fusket och tänker sätta dit grossisterna, skriver Dagens Nyheter.

Det importerade fårköttet, som på engelska heter mutton, säljs felmärkt och betydligt dyrare. Svenska lammproducenter tjänar mellan 50 och 60 kronor per kilo för lamm och mellan 5 och 10 kronor för får.

– Vi har fått upp ögonen för det här på sistone. Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm, till tidningen.

Siffror från SCB som DN gått igenom visar att 82 procent av det lammkött som importeras till Sverige är fårkött. Med det svenska köttet inräknat är då 60 procent av det lammkött som äts i Sverige egentligen får.

Inom Svenska fåravelsförbundet är problemet allmänt känt och nu är man glad att det uppmärksammas.

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingGrossister, framförallt utländska, fuskar med märkningen och anger fårkött som det betydligt dyrare lammkött. Arkivbild. Foto:
Johan Nilsson/TT
Grossister, framförallt utländska, fuskar med märkningen och anger fårkött som det betydligt dyrare lammkött. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Fårkött säljs som dyrare lammkött

Epoch Times

Mer än hälften av det lammkött som säljs i Sverige är egentligen fårkött. Livsmedelsinspektörer har nu uppmärksammat fusket och tänker sätta dit grossisterna, skriver Dagens Nyheter.

Det importerade fårköttet, som på engelska heter mutton, säljs felmärkt och betydligt dyrare. Svenska lammproducenter tjänar mellan 50 och 60 kronor per kilo för lamm och mellan 5 och 10 kronor för får.

– Vi har fått upp ögonen för det här på sistone. Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm, till tidningen.

Siffror från SCB som DN gått igenom visar att 82 procent av det lammkött som importeras till Sverige är fårkött. Med det svenska köttet inräknat är då 60 procent av det lammkött som äts i Sverige egentligen får.

Inom Svenska fåravelsförbundet är problemet allmänt känt och nu är man glad att det uppmärksammas.

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024