Fängelse för föräldrar som gifte bort barnen

Örebro tingsrätt dömer fyra föräldrar till fängelse för barnäktenskapsbrott. Arkivbild. Foto: Filip Erlind/TT


Föräldrarna till en flicka och en pojke har dömts till fängelse av Örebro tingsrätt för barnäktenskapsbrott. De lät barnen gifta sig förra sommaren. Flickan var då i nedre tonåren och pojken några år äldre, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Straffet för de fyra föräldrarna blir ett års fängelse vardera.

Saken polisanmäldes sedan flickan som blivit gravid uppsökte en barnavårdscentral i fjol. Pojken åtalades för våldtäkt mot barn, men friades med tingsrättens motivering att barnen var förälskade och att samlag inte innebar ett övergrepp mot flickan.

Omständigheterna pekar på att barnen gift sig på eget initiativ, enligt domen. Men en lag från 2020 stadgar att det är brottsligt för föräldrar eller andra närstående att tillåta äktenskap mellan minderåriga.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!