Fåglarna på Västerviks oljedrabbade öar ska få hjälp
Olja borstas ombord av Kustbevakningens strandnära oljebekämpare sedan lastfartyg gått på grund utanför Valdemarsvik i Tjust skärgård norr om Västervik. Foto: Kustbevakningen


Olja från det grundstötta fraktfartyget utanför Västervik har nått flera mindre öar i skärgården. Än så länge finns inga rapporter om skadade fåglar, men samtidigt som oljebekämpningen pågår för fullt förbereds fågelräddning.

– Det kommer att komma på fåglar, så är det. Det går inte att undvika. Det blir blankt vatten där oljan ligger och det tycker fåglarna är spännande. Så landar de där och så får de olja på vingarna, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Västerviks kommun kommer därför att ta hjälp av organisationen Katastrofhjälp fåglar och vilt (KFV) som är på väg, berättar Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Två enheter

Under natten har saneringsarbetet legat nere – det är mycket svårt att bekämpa oljeutsläpp i mörker – men i morse drogs det igång igen.

Kustbevakningen har två större enheter på plats, dels det 90 meter långa miljöskyddsfartyget KBV 003, dels 50 meter långa KBV 033, och dessutom patrullbåtar som hjälper till med personaltransporter och länsdragning. Ännu mindre enheter tar upp olja nära stranden. Kalle Isaksson uppskattar antalet inblandade från Kustbevakningen till 30–40 personer.

– Allmänheten är inte involverad och helst vill vi inte ha allmänheten för nära oljan heller, säger han.

"Går än så länge bra"

Utöver det finns ytterligare 80–90 personer på plats för den strandnära oljebekämpningen. De kommer från frivilliga resursgrupper, försvarsmakten och räddningstjänsten, berättar Joakim Jansson.

– Utifrån förutsättningarna går arbetet än så länge bra, säger han till TT.

Även han uppmanar allmänheten att hålla sig borta från det drabbade området runt Flatvarp på Stora Askö, så att oljebekämparna får jobba ostört.

Enligt Kustbevakningens senaste uppdatering på söndagskvällen har hittills sju kubikmeter olja tagits upp till sjöss. Det är oklart hur stora mängder som nått land, men det handlar om en mindre mängd olja. Läckaget från fraktfartyget Makassar Highway har stoppats.

(Cecilia Klintö/TT)

Han dyker ner i ett hål på stranden – se var han hamnar

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong