FHM uppmanar resenärer utanför Norden att covidtesta sig vid inresor

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla resenärer utanför Norden som reser in till Sverige att testa sig för covid-19. Foto: Thorsten Frenzel


Folkhälsomyndigheten (FHM) utvidgar sina rekommendationer för resenärer i samband med att omikron, den nya virusvarianten av sars-cov-2, upptäckts i allt fler länder.

Samtliga personer från förskoleåldern och uppåt som reser in till Sverige från länder utanför Norden uppmanas att så snart som möjligt testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, enligt myndigheten.

– Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen men det behövs mer kunskap om den nya virusvariantens egenskaper, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!