FBI-chefen: Tiktok utgör ett nationellt säkerhetshot

FBI-chefen Christopher Wray utfrågas i representanthusets utskott för inrikes säkerhet den 15 november 2022. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


Videoplattformen Tiktok utgör ett hot mot den nationella säkerheten, uppger den amerikanske FBI-chefen Christopher Wray.

Inför representanthusets kommitté för inrikes säkerhet i kongresshuset i Washington DC på tisdagen sade han att man på den federala polismyndigheten ”är oroliga för den nationella säkerheten” vad gäller Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

– Det inkluderar möjligheten att den kinesiska regeringen skulle kunna använda det för att kontrollera datainsamling av miljontals användare, eller kontrollera algoritmerna för rekommendationer som skulle kunna användas för påverkansoperationer om de så önskar, eller för att kontrollera programvara på miljontals enheter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!