Explosion och bomblarm – fyra gripna
En explosion har skedde i ett trapphus i Göteborg sent på lördagskvällen. Man hittade även ett annat misstänkt föremål i närheten. Foto: Adam Ihse/TT


Sent på lördagskvällen exploderade någon form av sprängladdning vid ett lägenhetshus i Göteborg. Ytterligare ett misstänkt farligt föremål hittades i närheten. Fyra personer har anhållits – och fyra poliser fick föras till sjukhus efter att två utryckande polisbilar krockat med varandra under insatsen.

Entrédörren i en port till ett bostadshus är helt utblåst sedan det strax efter halv tolv smällt kraftigt i Länsmansgården på Hisingen. Ingen person kom till skada i explosionen. I en omfattande polisinsats kunde fyra män i åldrarna 17–20 gripas under natten.

– Vi har jagat och gripit fyra personer, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen.

Han kan inte säga hur gripandena gick till eller hur polisen kom de misstänkta på spåren, men flera patruller och en helikopter deltog under natten i jakten.

Samtliga anhölls senare misstänkta för mordförsök och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisbilar krockade

I samband med insatsen krockade två utryckande polisbilar i en korsning när de båda var på väg till brottsplatsen efter explosionslarmet.

– Det blev lite halvkaos där i början när de smällde. Tre poliser har förts till sjukhus i ambulans med olika frakturer. Den ena bilen blev tillknycklad, så räddningstjänsten fick klippa upp den. Den fjärde polisen har lindrigare skador, men även den har förts till sjukhus, säger Johan Ljung.

De övriga polisernas skador är inte livshotande.

En flicka fick splitterskador och omhändertogs av ambulanspersonal, men skadorna uppges vara lindriga.

Misstänkt föremål

Samtidigt fick polisen nys om ytterligare ett misstänkt föremål utanför en entré till ett lägenhetshus inte långt ifrån explosionsplatsen. Området spärrades av och polisens bombskydd kallades till platsen.

– Vi håller avspärrningar och ser till att folk inte kommer i närheten av det misstänkt farliga föremålet, sade Johan Ljung vid halv två-tiden.

De boende i området behövde inte evakueras, men uppmanades att stanna kvar i sina lägenheter. Föremålet kunde efter några timmar forslas bort av bombskyddet, som även undersökte explosionsplatsen under natten.

(Susanna Persson Öste/TT)