Kravallerna som inträffade i Sverige under påskhelgen har skakat om det svenska samhället. Men det här är inget nytt fenomen utan har pågått sedan flera decennier runtom i Europa.
Den senaste tidens våldsamheter i utsatta områden har byggts upp över lång tid och det väcker genklang, säger Magnus Norell som har forskat på terrorism och konflikter i Mellanöstern i många år och är väl insatt i islamismen och dess insteg i Europa.
– Jag var med redan under Rushdie-affären när boken Satansverserna kom ut. Då var det upplopp, bokbränningar och till och med mord runtom i Europa.
Det var för över 30 år sedan författaren Salman Rushdies Satansverserna publicerades, vilket orsakade ett ramaskri i den muslimska världen som ansåg att boken var hädisk mot islam. Boken brändes i mängder, brandbomber kastades mot bokaffärer, personer förknippade med boken utsattes för trakasserier och dödshot. Vissa mördades. Rushdie själv fick en prislapp på sitt huvud som tvingade honom att gå under jorden.
– Det här är en vattendelare för mig, säger Norell som menar att man sedan dess har kunnat se hur islamisterna gjort insteg i Europa och i praktiken skapat en situation där hela samhället backar.

Magnus Norell har tidigare varit verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Försvarshögskolan (FHS), Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) och SÄPO. Han har även varit forskningsledare vid Utrikespolitiska Institutet. Foto: Gustav Mårtensson
Knappt 20 år senare kom den svenske konstnären Lars Vilks med sina Muham-medteck-ningar, vilket även det ledde till ständiga mordhot och attacker. Han sattes under dygnetruntbevakning av Säpo, men dog 2021 i en bilolycka när han åkte med sina livvakter i en civil polisbil. Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.
I dag provocerar Rasmus Paludan med sina koranbränningar, och i Sverige finns både politiker och poliser som vill förbjuda den här typen av yttrande och åsiktsfrihet.
– Den signalen gick redan ut efter Rushdieaffären, men han fick i alla fall stöd på ett annat sätt än Lars Vilks. Och när jag skulle ge ut Kalifatets Återkomst 2015 vågade inga av de dussin förlag jag frågade ge ut boken, samtidigt som de hyllade den i sina svar till mig. Jag fick ge ut den på eget förlag, säger Magnus Norell och tillägger:
– Man har internaliserat rädslan. För 40 år sedan fanns inte det på kartan, men det gör det nu.
Kontakta journalisten: [email protected]