Ensamkommande som knivhögg polisen Ted Eriksson döms inte som vuxen


Den afghanske ensamkommande som knivhögg polismannen Ted Eriksson dömdes den 29 mars av Stockholms tingsrätt till fängelse i fem år. Hovrätten går på samma linje som tingsrätten och fastställer domen, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Men trots att hans familj har sagt att han är 25 år får den afghanske mannen ändå straffrabatt. Man höjer dock polismannens skadestånd.

Det var i augusti förra året som mannen knivhögg Ted Eriksson i nacken på Medborgarplatsen i samband med en demonstration mot utvisningen av afghanska asylsökande. Polismannen fick allvarliga skador men som dock inte var livshotande.

Den afghanske mannen erkände gärningen. Men har hävdat i rättegången att han inte hade för avsikt att döda polismannen, utan endast skada honom.

Under utredningen ska den dömde mannen sagt att han attackerade Ted Eriksson för att påvisa sin psykiska ohälsa och att det därmed kunde bidra till att hans uppehållstillstånd förlängdes. Han trodde också att han skulle frikännas för mordförsöket på grund av psykisk ohälsa.

Han åtalades för försök till mord och dömdes till fängelse i fem år av Stockholms tingsrätt. Han utvisades också och förbjöds att återvända till Sverige. Dessutom ska han betala skadestånd på 100 000 kronor till Ted Eriksson. Gärningsmannen dömdes även för två misshandelsfall på en gymnasieskola i Tyresö.

Tingsrätten ansåg att mannens ålder var oklar och därför tog man hänsyn till hans ålder och dömde honom som minderårig. De som döms för brott och är under 21 år får automatiskt straffrabatt i svenska domstolar.

Mannen överklagade domen och yrkade i hovrätten att man skulle frikänna honom för försök till mord och i stället döma honom för misshandel. Samtidigt överklagade polismannen skadeståndet och begärde 125 000 kronor.

Även hovrätten dömer mannen till försök till mord till fängelse i fem år och livstids utvisning samtidigt som man höjer skadeståndet till Ted Eriksson till den summa som han hade begärt.

Hovrätten har dock avvisat ny bevisning vad gäller gärningsmannens ålder då man anser att den skulle bli betydelselös ”eftersom varken åklagaren eller målsäganden hade överklagat tingsrättsdomen när det gäller straffet”.

Gärningsmannen anlände till Sverige från Iran 2015. Han sökte asyl som 17-åring. Rättsmedicinalverket har under mordutredningen fastslagit att han var äldre än 18 år men att man samtidigt inte kunde fastställa om han var äldre än 21 år.

Expressen publicerade för två veckor sedan ett reportage där man intervjuade mannens familj i Iran. Familjen sade då att han är 25 år gammal och styrkte det genom att visa upp ett examensbevis.

– Han är 25 år gammal, sa gärningsmannens mamma Fatemeh.

Ted Erikssons målsägandebiträde, Clea Sangborn, ska efter det begärt att domen skulle skjutas upp eftersom ny information hade kommit fram om mannens ålder. Hovrätten sköt därmed upp domen.

Men i dag på tisdagen gick alltså hovrätten efter tingsrättens linje och dömer mannen till samma fängelsestraff som tidigare.

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen