Engström döms för mord och terrorplaner

Theodor Engström leds ut efter en av förhandlingsdagarna i rättegången om Almedalsdådet. Arkivbild. Foto: Tim Aro/TT


Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken var inte att bedöma som terror enligt Gotlands tingsrätt. Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

"Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott", säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

33-årige Engström har stått åtalad för terroristbrott genom mord efter den dödliga knivattacken på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby den 6 juli, samt förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!