En unik motståndsrörelse – kanske har du inte ens hört talas om den


Sheng Xue, en prisbelönt journalist och författare som flydde Kina för Kanada efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, har följt förföljelsekampanjen mot Falun Gong sedan den började i Kina 1999. Hon menar att den skiljer ut sig i historien, av flera skäl.

Sheng var en oväntad gäst vid högtidligheterna som hölls i samband med Falun Dafa-dagen på Parliament Hill den 9 maj, och hon sade att hon kommit för att visa sitt stöd.

– Det har gått 19 år sedan förföljelsen började. Det kan ha funnits tusentals motståndsrörelser i mänsklighetens historia, men det motstånd som Falun Dafa-utövare visat är det mest anmärkningsvärda, sade hon.

Falun Dafa, även känd som Falun Gong, är en andlig qigong- och meditationsmetod som följer principerna sanning, godhet och tålamod. 1992 offentliggjordes qigongmetoden i Kina, den blev snabbt mycket populär och regeringstjänstemän lovordade den för dess förmåga att förbättra den fysiska och psykiska hälsan.

Senare sågs dock Falun Dafas stora popularitet som ett hot av det kinesiska kommunistpartiets ledare Jiang Zemin, och han lanserade en brutal förföljelsekampanj mot qigongmetoden.

Sheng lade fram sju skäl till varför hon anser att Falun Dafa-utövarnas motstånd mot förföljelsen är så speciellt.

Den första anledningen är helt enkelt det stora antalet personer som drabbats av förföljelsen, sade hon.

Enligt officiella kinesiska regimkällors beräkning utövade 70-100 miljoner människor Falun Dafa före 1999. Internationella observatörer som Human Rights Watch och USA:s statsdepartement har uppskattat att minst hälften av arbetslägrens fångar har utgjorts av Falun Dafa-utövare, vilket motsvarar många hundratusentals människor under hela förföljelsen, vid olika tidpunkter.

Eftersom det kinesiska kommunistpartiet fortfarande driver en politik som straffar familjemedlemmar, arbetsgivare och skolor som är relaterade till Falun Dafa-utövare som vägrar avstå från metoden, är antalet offer ännu större.

Den andra saken som är anmärkningsvärd är hur länge förföljelsen varat – 19 år. Sedan kommunistpartiet tog över i Kina har det snabbt och våldsamt krossat alla dissidenter. Falun Gong har varit undantaget.

– Det faktum att Falun Dafa-utövare alltid har varit fredliga i sin kamp för trosfrihet är ännu en anledning, sade hon.

Den femte saken som gör rörelsen så speciell är den betydelse som Falun Dafa-utövare utanför Kina har haft på världen. Sheng sade att utövare har hjälpt dem som befinner sig utanför Kina att förstå kommunismens och det kinesiska kommunistpartiets onda natur.

Även det faktum att det kinesiska kommunistpartiet i stor skala stulit organ från Falun Gong-utövare, en grym handel som har fördömts av bland annat det kanadensiska parlamentet, USA:s kongress och EU-parlamentet, gör den betydelsefull.

Den femte saken som gör rörelsen så speciell är den betydelse som Falun Dafa-utövare utanför Kina har haft på världen. Sheng sade att utövare har hjälpt dem som befinner sig utanför Kina att förstå kommunismens och det kinesiska kommunistpartiets onda natur.

Hennes sjätte punkt var att Falun Dafa-utövare utanför Kina också har hjälpt världen att förstå omfattningen av Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Och hennes sista punkt var att Falun Dafa har spridit sig runtom i världen trots förföljelsen.

– Ni [Falun Dafa-utövare] är hjältar, sade Sheng till alla Falun Dafa-utövare som hade samlats på Parliament Hill för att fira Falun Dafa-dagen.

– Var och en av er är en hjälte. Så måste jag vara med er, stå tillsammans med er och stödja er.

Parlamentsledamoten för Conservative party, Peter Kent, talade till dem som firade Falun Dafa-dagen på Parliament Hill i Ottawa, den 9 maj, 2018. Foto: Jonathon Ren/Epoch Times

Den kanadensiske parlamentsledamoten och tidigare ministern Peter Kent, som vidarebefordrade hälsningar från ledaren för konservativa partiet, Andrew Scheers, sade att han delar en dröm med alla dem som hade samlats den dagen: Att kinesiska medborgare en dag ska bli fria nog att få utöva Falun Dafa i Kina.

– Jag vet, och jag delar med er alla drömmen om att alla kinesiska medborgare en dag kommer att få yttrandefrihet och organisationsfrihet; alla de demokratiska rättigheter som vi ofta tar för givet här i Kanada, sade Kent.

– Med andra ord, den dag då Falun Gongs principer kan uttalas högt på Himmelska fridens torg: Zhen, Shan, Ren [på kinesiska]; sanning, godhet och tålamod.

 

Fakta

Falun Dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.