Dr Sanna Ehdin: Supernyttiga och läckra smoothierecept
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Smoothies har blivit enormt populärt som ett enkelt och smidigt sätt att ladda kroppen med massor av nyttigheter och få en må bra-kick. Här är tre inspirerande och goda recept.

Numera gör man smoothies med vuxensmak, alltså att det inte är någon godisdryck utan för att ge hög näringstäthet till kroppen. Innan jag  släppte min ”Smoothies som läker” (första utgåvan 2009) så var smoothies bara karamellfärgade fruktgodisdrycker. Jag kallade det nya för ”andra generationens smoothies” – för att man tillsätter olika kosttillskott och stärkande medel eller örter för att förhöja effekten av dryckerna.

Det är viktigt att ta lite tid på sig att dricka smoothien, inte bara hälla i sig den för den är flytande. 

Att finfördela råvaror i mixern ger flera fördelar; näringen tas lättare upp direkt av kroppen och nya smaker träder fram. Råvarorna smakar helt enkelt mer och nya, oväntade smaksensationer uppstår.

Obs! Det är viktigt att ta lite tid på sig att dricka smoothien, inte bara hälla i sig den för den är flytande. Tugga gärna lite och behåll det i munnen ett slag så att smakerna känns ordentligt. Det stimulerar kroppen och är viktigt för att få igång salivproduktion och matsmältningen, vilket behövs även om det är flytande föda, för att näringsupptaget ska fungera på bästa sätt.

Enkelt med färdiga näringsblandningar

I recepten nedan är starten redan riktigt bra eftersom våra nyttiga Powerfoods innehåller de bästa ekologiska råvarorna. Till exempel är Dr Sannas Vitality Mix ett kosttillskott som ger det bästa i torkat koncentrat från nypon, lingon, blåbär, svarta vinbär, aronia, hallon & havtorn. Nya populära Dr Sannas Alkaline Greens är laddad med energi från moringa, grönkål, broccoligroddar, brännässla, alfalfagräs, korngräs och mynta.

Den klassiska Dr Sannas Soldryck är baserat på den mest populära av alla örter: gurkmejan, och det finns 9 000 vetenskapliga artiklar om dess effekt. Soldrycken innehåller även örter och växter som använts sedan urminnes tider, Maca, nässelpulver, nyponpulver, ceylonkanel och svartpeppar är certifierat ekologiska.  Alla våra ingredienser är certifierat ekologiska, RAW och glutenfria.

Om du inte har tillgång till dessa näringsblandningar kan du ta annan liknande produkt, eller utesluta helt, men då kommer det att bli lägre näringstäthet.

Det är lätt och roligt att blanda till och mixa sin egen färska smoothie! 

Nedan är lite inspiration till goda och främjande smoothies, och varje recept ger cirka en liter. Variera gärna ingredienserna och mixa till din egen favorit! Om du inte tål något, såsom broccolibuketter, välj då ett annat alternativ som exempelvis (frysta) ekologiska gröna ärtor.

Vitality Mix

Ingredienser:

– 1 dl blåbär (nordiska)
– 2 dl hallon
– 1 st banan
– 60 g färsk spenat
– 1 msk blötlagda chiafrön (blötlagda minst 30 min)
– 2 msk Dr Sannas Vitality Mix
– 0,8 l oflitrerad äppeljuice eller kallt örtte
– 2 dl kokosmjölk
– 0,5–1 msk pressad lime
– vid behov 1–2 tsk honung eller en knivsudd steviaglykosider och/eller 1-2 medjoldadlar
– (1 msk Kokosolja eller olivolja)

Häll i allt förutom oljan i en blender. Mixa allt tills det blir slätt, tillsätt oljan och mixa i några sekunder. Klart för servering!

Alkaline Green

Ingredienser:

– 1 dl blåbär
– 1 dl lingon
– 2–6 st broccolibuketter
– 1 banan
– 1 msk blötlagda chiafrön (blötlagda minst 30 min)
– 2 msk Dr Sannas Alkaline Greens
– 0,8 dl ofiltrerad äppeljuice eller kallt örtte
– 2 dl kokosmjölk
– 0,5–1 msk pressad citron
– vid behov 1–2 tsk honung eller en knivsudd steviaglykosider och/eller 1-2 medjoldadlar
– (1 msk Kokosolja eller olivolja)

Häll i allt förutom oljan i en blender. Mixa allt tills det blir slätt, tillsätt oljan och mixa i några sekunder. Server och njut med alla sinnen!

Soldryck

Ingredienser:

– 2 dl osaltade cashewnötter (blötlagda över natten)
– 2 dl fryst mango
– 1 banan
– 2 msk Dr Sannas Soldryck
– 1 tsk ceylonkanel eller kardemumma
– 1 l Ananasjuice (osötad)
– 2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
– 1–2 msk pressad lime
– (1 msk Kokosolja eller olivolja)
– (vid behov 1–2 tsk honung eller en knivsudd steviaglykosider och/eller 1-2 medjoldadlar)

Lägg cashewnötterna i kallt vatten och låt stå i kylen över natten. Skölj dessa i kallt vatten innan användning. Häll i allt förutom oljan i en blender. Mixa allt tills det blir slätt, tillsätt oljan och mixa i några sekunder. Klart för servering och avnjut i långsamma klunkar …

Smaklig Smoothietime!

Ännu fler recept finner du i min bok Smoothies som läker: recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer. Obs! Vinjettbilden är snarare dekorativ än att den avbildar exakt resultat från inläggets smoothies.

Dr Sanna Ehdin


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.