Dr. Sanna Ehdin: Materialism skapar ohälsa
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Har du stannat upp och funderat över varför vi har det som vi har det? Bästa materiella standarden någonsin – och ohälsan bara ökar och ökar, speciellt den psykiska ohälsan. Alkohol- och drogkonsumtionen, spelberoende, sexaddiction med mera är högre än någonsin. Varför är det så?

Materialism och pengar är den rådande religionen, trots att mängder av forskning visar att materialism skapar ohälsa, dåligt mående och olycka. En inre tomhet alltså. Syntetiskt skapad för att det skapar ett begär … För hela systemet är också uppbyggt på att vi ska känna olust och inte vara tillfreds – för annars är vi inga bra konsumenter.

Marknadskrafterna har lyckats få våra liv att kretsa kring konsumtion, att ständigt förbruka och köpa mer och mer. Att se på andra och jämföra, känna att vi är mindre värda för att vi har färre saker … Vi har blivit som materiella heroinister, och abstinensbesvären är många och plågsamma. Den inre tomheten ökar hela tiden, för inga prylar eller kickar kan fylla det hålet.

Älska människorna, inte det materiella.

Vi har ju saker för att kunna använda dem, och ett skäl till kaoset är att vi nu älskar våra prylar och använder människor … När det borde vara tvärtom.

Varför må dåligt?

Stanna upp och vänd på det hela: om du mår dåligt är det kanske inte dig det är fel på, utan själva systemet?

Att må dåligt i ett sjukt system är ett friskhetstecken. Ett samhälle som accepterar att mängder av gifter och farliga kemikalier läggs i vår mat och vår omgivning är inte friskt. Inomhus är numera den värsta platsen att vistas på, på grund av alla kemikalier som finns i möbler, mattor, textilier och annat.

Samhället styrs inte längre av politiska ideal, det styrs av vad som är bra för Marknaden. Vilket är helt beroende av ökad materialism och konsumtion, slit-och-släng, även om det är ett destruktivt system för en planet som enbart fungerar utifrån principen med recycling … Värt att reflektera år inför valet om tre månader.

Det är inte bara ohälsosamt, det är ohållbart.

Allt dikteras i alltför hög grad av vad som är lönsamt, och människan kommer i kläm. Är du lönsam lille vän?

Frågan är nu – är det du som väljer din livsstil – eller nån annan? 

Lycka i pengar?

Vi har i dag en materiell välfärd som ingen kunde drömma om för hundra år sedan. Men undersökningar har visat att vi inte är lyckligare i dag än då, trots all välfärd, och att bushmen i Afrika är lika lyckliga som välbärgade amerikaner.

Lycka handlar om vår inre attityd till det som händer, och det är något vi kan välja att utveckla precis som vi kan välja att lära oss spela ett musikinstrument.

En gång var jag hembjuden till en av USA:s rikaste personer, som även varit finansiell rådgivare till fem av de amerikanska presidenterna. Han bodde med sin hustru i samma hus som de köpte för 40 år sedan, de hade bara byggt till det och hade köpt till mer mark. Men det fanns inga guldkranar eller en massa marmor i huset, utan det var ett rätt vanligt hus och de lagade maten själva till vår middag. Jag tyckte det var både vackert och sunt att han varken behövde visa eller vältra sig i lyx och pengar. Däremot berättade han passionerat om det som han gjort för att själv kunna tjäna alla pengarna.

Rikedomsmyten har lurat oss. Forskning har visat att ökad rikedom i stället minskar vår förmåga att njuta av saker. Vi blir snabbt avtrubbade, och då behöver ribban höjas.


Människans verkliga rikedom ligger i personligheten, talangerna och kreativiteten. Det är det som gör oss rika som människor. Det gör oss unika och ju mer vi kan använda det, desto lyckligare kan vi bli. När vi använder de goda sidorna som naturen begåvat oss med, kan vi ge oss själva ett gott liv!

”Rikedom är inte hur mycket du har – utan hur mycket du kan ge bort”.

– Talesätt från ursprungsbefolkningen på Samoa

Dekonsumera!

Vi behöver färre saker än vi tror. Och det ger mer utrymme för goda relationer och kreativt skapande.

Jag har valt att förenkla mitt liv oerhört med ytterst få ägodelar. Tidigare har jag levt lyxliv med saker o kläder i överflöd. Allt det har jag valt bort – och har aldrig varit lyckligare än nu!  Jag gav bort eller sålde minst 80 procent av mina tillhörigheter, och har magasinerat de resterande 10-20 procenten. För mig var det en efterlängtad frihet, men livet går i faser förstås, och ibland behöver man mer.

Givetvis kan man ha både mycket saker och pengar och vara lycklig. Allt handlar om ens inställning. Att materialismen aldrig aldrig får ersätta känslor och det mänskliga, bli substitut för kärlek, vara ens värde eller bli ens identitet. Lätt att förlora sig där …

Men om alla konsumerade hälften så mycket skulle det vara fantastiskt bra för Jorden, miljön och vår egen hälsa och själsfrid. Risken med för många ägodelar är att de äger en, istället för tvärtom …

Själen bryr sig lite om prylar, mer än det basala praktiska. Däremot bryr sig själen väldigt mycket om kärlek och skönhetsupplevelser, som att se på en vacker ros. Men man behöver inte äga den …  

Simple Life is Easy Life!

Apropå valet – vi driver på utveckling genom våra enskilda val. Du röstar inte vart fjärde år utan du röstar varje dag med plånboken; var du lägger dina pengar och din energi avgör vad som finns kvar. Det är rätt lätt att få omkull en stor dinosaurie genom att vi helt slutar att köpa deras produkter. Eftersom vi kvinnor står för minst 70 procent av dagliginköpen har vi stor möjlighet att påverka snabbt. Skyll inte på andra, gör medvetna val själv så mycket du bara kan!

Nu när Sociala Media är en så stor maktfaktor, lever vi ännu mer i en konsumentdriven utveckling – och det är dags att använda den makten fullt ut. Då förändras allt snabbt.

Dr. Sanna Ehdin

– Bearbetad text ur Nya Sluta kämpa – börja leva, Sanna Ehdin 2016
– Nu skriver jag på en nya bok om hur man kan tänka sig ett lyckligt liv – tankens makt är stor, men hjärtats makt är ännu större! 


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.